Reizen & Tickets Formule 1 Grand Prix van Zandvoort, Nederland 2024

vrijdag 23 augustus 2024 t/m zondag 25 augustus 2024

Arrangementen & Reizen GP Zandvoort, Nederland

blank

P1 Travel aanbod

v.a. €110
Hotel + Staanplaats ticket (General Admission) Zandvoort, Nederland v.a. €110
Hotel + Tribune ticket (Grandstand) Zandvoort, Nederland v.a. €110
Hotel + Hospitality pakket Zandvoort, Nederland v.a. €110
Bekijk alle deals op P1 Travel

Sportreizen.com aanbod

102 arrangementen beschikbaar
v.a. €390
Hotelovernachting & tickets (eigen vervoer) Zandvoort, Nederland v.a. €390
Vliegreis inc. hotel + tickets Zandvoort, Nederland v.a. €390
Bekijk alle deals op Sportreizen.com
blank

Booking.com aanbod

v.a. €59
Overnachten nabij de Grand Prix Zandvoort, Nederland? Bekijk alle hotels op Booking.com v.a. €59
Bekijk alle deals op Booking.com

Losse Tickets GP Zandvoort, Nederland

blank
Staanplaats (General admission) Zandvoort, Nederland v.a. €110
Tribune (Grandstand) tickets voor de Zandvoort, Nederland v.a. €110
Hospitality pakket Zandvoort, Nederland v.a. €110
Bekijk alle deals op P1 Travel

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Zandvoort bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Waarom bezoek je de Grand Prix van Nederland op Zandvoort?

  • Max Verstappen aanmoedigen in eigen land.
  • Altijd dichtbij, waar je ook woont in Nederland.
  • Unieke sfeer met zoveel Oranjefans om het circuit.

Wat is de beste manier om de Grand Prix op Zandvoort te bezoeken?

blank

Bron: Flickr – Dronepicr

De bereikbaarheid van Zandvoort is altijd al een knelpunt geweest. Omdat het circuit zo goed als tegen de Noordzeekust aan ligt geklemd zijn er slechts enkele toegangswegen naartoe, wat de aan- en afvoer van bezoekers bemoeilijkt.

Met de trein

Wat de situatie aanzienlijk verbetert is dat Zandvoort een treinstation heeft waardoor vanaf station Haarlem de trein kan worden genomen tot in het centrum van de badplaats. Daarvandaan is het nog een korte wandeling naar de ingang van het circuit. De reizigerscapaciteit is helaas wel relatief beperkt omdat de spoorlijn stopt bij Zandvoort en treinen dus over hetzelfde traject weer terug moeten naar Haarlem om nieuwe reizigers op te pikken. Tijdens het raceweekend worden door de NS extra lange treinen ingezet waardoor alsnog enkele tienduizenden mensen van deze optie gebruik kunnen maken.

Met de auto

De belangrijkste weg naar Zandvoort is de N200 die vanaf Haarlem naar de kust voert bij Bloemendaal aan Zee en dan zuidwaarts gaat. De weg loopt dan tussen het strand en het circuit door om in het centrum over te gaan in de N201 en zo weer terug te gaan richting Haarlem. Volg de aanwijzingen ter plaatse en zet je routeplanner uit op het moment dat je in de buurt van het circuit komt en de borden kunt gaan volgen.

Op de fiets

Wanneer je in de buurt van het circuit woont kan het ook heel slim zijn om met de fiets te komen. Als alternatief kun je zo dicht mogelijk in de buurt van Zandvoort een hotel, B&B, vakantiehuis of Airbnb huren en vanaf die plek heen en weer pendelen met de fiets. Zo omzeil je drukte en dus de lange wachttijden die je zowel met de auto als de trein altijd zult hebben.

Waar verblijf je?

Voor de meeste Nederlandse racefans zal het prima te doen zijn om elke dag heen en weer te reizen naar het circuit. Zandvoort is weliswaar een toeristische plaats, maar zoveel bezoekers ineens zijn maar lastig allemaal in of rond Zandvoort onder te brengen. De meeste plekken zijn bovendien al gereserveerd voor teams, media en andere direct bij de Grand Prix betrokken personen.

Moet je van vrij ver komen, zoals een Waddeneiland, Limburg of het noorden van het land? Dan kan het al snel interessant zijn om in een stad als Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Den Haag of Rotterdam een hotel te vinden. Dan heb je alsnog wel wat afstand te overbruggen maar het zal de reistijd toch aanzienlijk verkorten.

Zijn er arrangementen beschikbaar?

Arrangementen in de vorm van reis, verblijf en transfers zijn normaal gesproken niet te combineren met hier in Nederland gekochte tickets. De arrangementen die je hier wel kunt afnemen draaien daardoor voornamelijk om aanvullende hospitality. Denk hierbij aan optionele extra’s zoals een wandeling door de pitstraat op donderdag, een rondleiding over het circuit, op de foto mogen met de winnaarstrofee en een ontmoeting met een voormalige F1-coureur.

Nederlandse fans bij deze Grand Prix

Het spreekt natuurlijk voor zich dat er bij de Nederlandse Grand Prix enorm veel Nederlandse fans aanwezig zijn. Dit is tenslotte Max Verstappen zijn thuisrace en mede door hem is de Formule 1 in ons land mateloos populair. Vrijwel elke tribune is daardoor een Oranjetribune en vrijwel alles op en om het circuit staat in het teken van Max. Het wordt juist een uitdaging om toeschouwers uit andere landen te ontdekken, al zullen ook die er natuurlijk zijn. Veel Formule 1 fans uit Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk zullen de reis naar Nederland maken.


Circuitpark Zandvoort: de beste tickets en tribunes

blank

Bron: unsplash, Juup Schram

Slechts weinig wedstrijden de Formule 1 kalender zijn zo populair en zo moeilijk om kaartjes voor te krijgen als de Dutch Grand Prix. Hieronder laten we zien welke opties je hebt en wat daarvoor de kosten ongeveer zijn.

Algemene toegang (staanplaatsen)

De tickets voor algemene toegang bieden bezoekers de kans om een groot deel van het circuit te verkennen. Vanaf het punt dat de auto’s door de sterk verkante Hugenholtzbocht zijn gegaan begint aan de buitenkant van het circuit deze General Admission zone. Die loopt helemaal door tot na bocht 9. Ook aan de buitenkant van het stuk net na de Tarzanbocht en aan de binnenkant van bocht 13 kun je een plekje zoeken op de duinen.

Tribunes (zitplaatsen)

De tribunes zijn in enkele prijsklassen verdeeld die worden aangeduid met brons, zilver en goud. De prijzen daarvan worden in die volgorde ook steeds wat hoger. Los daarvan zijn er nog plaatsen op de hoofdtribune beschikbaar voor meer dan 600 euro voor het gehele weekend of ongeveer 500 euro voor alleen de zondag. Alle andere tribuneplaatsen variëren van 200 tot 500 euro voor de zaterdag en zondag samen. Er zijn ook passe-partout opties beschikbaar wanneer je ook al op vrijdag op de tribune wilt kunnen zitten.

De beste plekken

De beste plekken zijn tijdens de Grand Prix ongetwijfeld de plaatsen op het start/finish gedeelte. Dan zie je namelijk de start van de race, heb je zicht op de pits en zul je bovendien getuige zijn van vrijwel alle inhaalacties, aangezien het eind van het rechte stuk voor de coureurs het meest geschikt is om elkaar voorbij te steken. Er zijn hier gelukkig meerdere tickets beschikbaar want brons is hier als enige prijsklasse niet vertegenwoordigd.

Vanwege de enorme vraag naar tickets (en het feit dat je vrijwel overal lekker dicht op het circuit zit) kunnen we niet echt bepaalde plekken afraden. Eenieder die in staat is een ticket te bemachtigen zal een geweldig weekend hebben, want de Dutch Grand Prix draait om nog veel meer dan alleen maar het perfecte zicht op elke auto die voorbij komt.

De goedkoopste tickets

De goedkoopste tickets voor de Dutch Grand Prix zijn kaartjes voor in de duinen. Deze algemene toegangskaartjes kosten voor de zondag 160 euro en voor het gehele weekend 200 euro. Kinderen kunnen tegen gereduceerd tarief naar binnen maar de korting is wel lager dan op veel andere circuits. Voor een bedrag van 65 euro kun je ook alleen op de zaterdag aanwezig zijn met een general admission ticket.


Prestaties Max Verstappen Grand Prix van Nederland

blank

Tot grote vreugde van alle Nederlandse toeschouwers wist Max Verstappen bij de terugkeer van de Formule 1 op Zandvoort in 2021 meteen de zege te pakken. Een dag eerder had hij ook al beslag weten te leggen op de poleposition. Hij liet titelrivaal Lewis Hamilton aan de eindstreep maar liefst 21 seconden achter zich. Valterri Bottas eindigde als derde.

Ook in het verleden heeft Verstappen goede zaken gedaan op het circuit van Zandvoort. In 2014 won hij op 16-jarige leeftijd namelijk de wereldberoemde Masters of Formula 3 wedstrijd. Die race, die al lange tijd op dit circuit wordt gehouden, is al door veel grote namen uit de autosport gewonnen. Bekende coureurs zoals David Coulthard, Jos Verstappen, Lewis Hamilton, Valterri Bottas en Tom Coronel wisten deze race op hun naam te schrijven.


Geschiedenis van de Nederlandse Grand Prix

blank

De Formule 1 heeft in Zandvoort een rijke geschiedenis. Kort na de Tweede Wereldoorlog vonden de eerste races al plaats op het circuit. In 1952 werd de Grand Prix van Zandvoort voor het eerst opgenomen in de officiële Formule 1 kalender en tot en met 1985 zou de Dutch Grand Prix in totaal 30 keer worden verreden. Tot de winnaars behoorden klinkende namen in de autosport als Alberto Ascari, Jim Clark, Mario Andretti, James Hunt, Niki Lauda, Jackie Stewart en Alain Prost.

Al het moois komt echter tot een eind en zo werd op 25 augustus 1985 de vooralsnog laatste Nederlandse Grand Prix verreden. Winnaar werd Niki Lauda in een McLaren-Porsche.

Tragische ongelukken

Zoals zoveel historische circuits ontkwam ook Zandvoort helaas niet aan enkele tragedies. Zo kwam in 1973 de getalenteerde rijder Roger Williamson om het leven toen zijn auto een lekke band kreeg en over de kop sloeg. De auto vatte vlam en Williamson kon daardoor niet zelf uit de auto komen. David Purley stopte zijn wagen om hem te helpen maar kreeg te weinig assistentie van baanofficials waardoor hij Williamson niet meer kon redden. Drie jaar eerder, bij de Grand Prix van 1970, kwam Piers Courage al om het leven toen de ophanging van zijn auto brak en hij een zeer heftige crash meemaakte.

Geen vergunning meer voor Formule 1

Tegenstand van milieugroeperingen, met name vanwege geluidsoverlast, speelde in de recente geschiedenis van Zandvoort altijd een rol. Dat zorgde er uiteindelijk ook voor dat de provincie Noord-Holland in 1986 geen vergunning meer wilde uitreiken voor de Formule 1 race. Ook in de daarop volgende jaren was weerstand vanuit de omgeving van Zandvoort doorlopend een factor. Vanwege het relatief stille motorgeluid van moderne Formule 1 auto’s blijkt geluidsoverlast geen reden meer om de Grand Prix geen vergunning te geven.

Terugkeer naar Zandvoort

Met ingang van het jaar 2021 kan Nederland eindelijk weer over een eigen Grand Prix beschikken. Op 14 mei 2019 werd bekend gemaakt dat het circuit van Zandvoort vanaf het seizoen 2020 in elk geval 3 keer de Grand Prix van Nederland (Dutch GP) mag organiseren. De editie van 2020 moest worden afgelast vanwege de Covid-19 pandemie maar in 2021 kon er eindelijk voor vrijwel volle tribunes geracet worden.

Aanpassingen aan het circuit

Zandvoort is ingrijpend aangepast om moderne Formule 1 auto’s een uitdagend circuit te bieden. De grootste wijzigingen zijn dat zowel de Hugenholtzbocht (bocht 3) en de Arie Luyendijkbocht (bocht 14) een hoge verkanting hebben gekregen. Daardoor wordt het makkelijker om die bochten op hoge snelheid te nemen.

De banking in de laatste bocht moet bovendien het inhalen op het relatief korte start/finish gedeelte makkelijker maken. Andere aanpassingen waren het verbreden van uitloopstroken en het opschuiven van de finish richting de Tarzanbocht (bocht 1) om het gehele startveld kwijt te kunnen op het korte rechte stuk van slechts 600 meter.

Meeste overwinningen Grand Prix van Nederland

De legendarische Britse coureur Jim Clark is recordhouder in Zandvoort want hij behaalde als enige vier overwinningen op Zandvoort. Andere meervoudig winnaars zijn Jackie Stewart en Nikki Lauda met beiden drie zeges. De coureurs James Hunt, Alain Prost en Jack Brabham wonnen de Nederlandse Grand Prix tweemaal.


Zandvoort tijdens de Dutch Grand Prix

blank

Zandvoort is ook wanneer er geen autosport wordt bedreven op het nabijgelegen circuit een heel populaire toeristische trekpleister. Het is namelijk een van de bekendste en drukst bezochte badplaatsen van Nederland waar ook elk jaar veel Belgen en Duitsers hun vakantie doorbrengen. De helft van het aantal arbeidsplaatsen in Zandvoort bevindt zich dan ook in de toeristische sector. Bijvoorbeeld in een van de vele strandpaviljoens, die aan het begin van elk toeristenseizoen worden opgebouwd en dan aan het eind weer worden afgebroken.

Badplaats Zandvoort

De meeste toeristen die naar Zandvoort komen doen dat natuurlijk voor het strand en de zee, maar ook het duingebied rondom de badplaats is een populaire plek om te wandelen en te fietsen. Daarnaast vind je er een museum, het Zandvoorts Museum, waar je naast de geschiedenis van Zandvoort ook kunt genieten van mooie schilderijen en prenten. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen.

© F1Reis.nl.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies