Formule 1 Grand Prix van Montreal, Canada 2022

Grand-Prix-du-Canada
Marussia_5139_HiRes
Montreal_F1
vrijdag 17 juni 2022 t/m zondag 19 juni 2022

Arrangementen & reizen GP Montreal

agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Montreal

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Montréal bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Grand Prix van Canada: net zo legendarisch als Gilles.

De Grand Prix van Canada is al sinds het midden van de jaren ’60 een begrip in de Formule 1. Sinds 1978 wordt deze Grand Prix al verreden in Montréal, op het Île Notre-Dame. Het circuit is even legendarisch als de man waar het naar vernoemd is: Gilles Villeneuve.

‘’Uit de muur blijven was het belangrijkste’’, zei Max Verstappen na de kwalificatie voor de GP van Canada 2016 op het circuit Gilles Villeneuve. Dit zal hij deels hebben gezegd na zijn rampzalige weekend in Monaco twee weken eerder, maar ook omdat ieder foutje in Canada fataal kan zijn. Wereldkampioenen als Sebastian Vettel, Michaël Schumacher, Damon Hill, Jacques Villeneuve en Jenson Button zijn allemaal wel eens in de beruchte muur bij het opkomen van start/finish terechtgekomen. Hierdoor heeft deze muur de bijnaam ‘Wall of Champions’ gekregen.

Formule 1 in Montréal: de geschiedenis

Het circuit in Montréal staat dus al sinds 1978 op de F1-kalender en is daarna – op 1987 en 2009 na – altijd verreden. Het circuit kreeg z’n huidige naam ‘Circuit Gilles Villeneuve’ in 1982, nadat toenmalig Ferrari-coureur Gilles Villeneuve op het Belgische circuit van Zolder verongelukte. Gilles won de eerste editie van de GP van Canada die in Montréal werd verreden in 1978. Zijn zoon Jacques werd in 1997 wereldkampioen, maar wist de Canadese GP nooit te winnen. In zijn kampioensjaar belandde hij na één ronde al in de ‘Wall of Champions’.

Michaël Schumacher is recordhouder met de meeste zeges in de GP van Canada. In totaal wist hij er zeven keer te winnen, net zo vaak als ‘Schumi’ in zijn wereldkampioen is geworden. Van het huidige F1-veld is Lewis Hamilton recordhouder met vijf overwinningen. Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Jenson Button, Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo wisten de GP van Canada allemaal één keer te winnen.

De laatste jaren hebben een aantal coureurs in Canada hun allereerste overwinning geboekt. Zo was de zege van Hamilton in 2007 zijn allereerste in de Formule 1. Een jaar later was Robert Kubica de beste en bezorgde daarmee zowel BMW, als zichzelf zijn eerste en enige overwinning. Een jaar daarvoor was Kubica nog hard gecrasht tijdens deze GP. Ook Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft zijn eerste overwinning in Canada behaald. Dit deed hij in 2014.

Circuit Gilles Villeneuve

Het circuit van Canada is, met 4,5 kilometer in lengte, een vrij kort circuit. Daarom worden er ook 70 ronden afgelegd in de race. Na Monaco (78) en Brazilië (71) is dat het meeste van alle GP’s. Zoals bij veel circuits het geval is heeft ook het circuit in Montréal een metamorfose ondergaan. Tot 1986 kende het circuit geen lange rechte stukken zoals tegenwoordig wel het geval is. Op deze plek lagen twee bochtencombinaties, eentje links-rechts en de ander rechts-links. Het start en finish punt lag bovendien vlak na de haarspeldbocht waar men tegenwoordig dit lange rechte stuk op draait.

In 1987 werd er vervolgens geen GP georganiseerd op het circuit, zodat het verbouwd kon worden. Vanaf 1988 rijdt de Formule 1 in Montréal het parcours zoals het er tegenwoordig nog steeds uitziet. Start en finish werden verplaatst en het lange rechte stuk werd gecreëerd. In sector één werd het circuit iets egaler gemaakt, waardoor ook hier twee bochten verdwenen. Door al deze veranderingen verloor het circuit zes bochten en ging het terug van 19 naar 13 bochten. Met deze veranderingen werd ook de chicane bij het opgaan van start/finish gecreëerd, waarmee ook de beruchte ‘Wall of Champions’ in het leven werd geroepen.

Montréal tijdens de Grand Prix

Montréal is, na Toronto, de grootste stad van Canada. Er wonen ongeveer 1.6 miljoen mensen en de stad is ongeveer een derde groter dan Amsterdam. Het ligt in de provincie Québec. Dit betekent dat Frans er de hoofdtaal is, maar met Engels kun je jezelf ook prima redden in deze stad. Het Circuit Gilles Villeneuve ligt op het Île Notre-Dame, een eiland in de Saint Lawrence river die dwars door de stad loopt. Dit eiland is speciaal aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1967. Het eiland was toen één van de plekken waar deze tentoonstelling plaatsvond. Negen jaar later vonden op het eiland de roeiwedstrijden plaats van de Olympische Spelen van 1976 die in Montréal werden gehouden. Het lange rechte stuk van het Circuit Gilles Villeneuve loopt langs die roeibaan die er tot op de dag van vandaag ligt.

In Montréal zijn verder nog genoeg toeristische attracties te vinden. Zo kun je naar Mont-Royal. Dit is een heuvel van ruim 230 meter hoogte, deze bevind zich midden in het centrum van de stad. Vanaf hier kun je genieten van het uitzicht over Montréal. De stad kent een oud centrum, sommige gebouwen dateren uit de 17e eeuw. Hier vind je vele monumenten zoals de Notre-Dame Basilica, een oude kathedraal. Dit historische centrum bevindt zich aan de oever van de Saint Lawrence river, recht tegenover Île Notre-Dame. Iets noordelijker bevindt zich de beroemde Botanical Garden. Hier zijn vooral veel Aziatische bloemen en planten te bezichtigen.

Op het Île Notre-Dame en het naastgelegen Île Sainte-Hélène vormen samen het Parc Jean Drapeau. Hier vind je nog vele andere dingen dan het circuit. Zo bevind zich er een amusementspark. Ook kun je hier het Stewart Museum bezichtigen, waar onder andere een collectie oude Britse oorlogswapens te zien zijn.

Bereikbaarheid van Montréal

Montréal is vanaf Schiphol goed te bereiken met het vliegtuig. Het vliegveld ligt niet ver buiten de stad. Van de stad naar het Île Notre-Dame toe is een grote brug gebouwd zodat het circuit makkelijk te bereiken is. Ook rijdt er een rechtstreekse metroverbinding naartoe, waardoor bezoekers zich snel en makkelijk kunnen verplaatsen van en naar het circuit.

© F1Reis.nl.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement