Formule 1 Grand Prix van Mexico City, Mexico 2022

Main_straight_-_Mexican_Grand_Prix_16
640px-Rosberg_Massa_Mexico_2015
Autódromo_Hermanos_Rodríguez_Semaphore_-_M
vrijdag 28 oktober 2022 t/m zondag 30 oktober 2022

Arrangementen & reizen GP Mexico City

agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels

Tickets GP Mexico City

motorsportstickets logo
motorsportstickets logo Bekijk alle Formule 1 tickets bij Motorsportstickets.com
Bekijk tickets

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Mexico City bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Grand Prix van Mexico: Anders dan andere stratencircuits

Dat Formule 1 populair is in Mexico is al jaren bekend. De meeste bezoekers aan de Amerikaanse Grand Prix in Austin, Texas zijn vooral Mexicanen en in de jaren 60’ bezochten bijna 200.000 mensen de Grand Prix, die in 2015 een comeback maakte op de racekalender.

Met Formule 1-coureurs Sergio Pérez en Esteban Gutiérrez is de Formule 1-aandacht in Mexico weer enorm toegenomen. Voor zakenman Carlos Slim was dit reden genoeg om met zijn geld de Mexicaanse Grand Prix terug te krijgen op de F1-kalender, en met succes.

Formule 1 in Mexico City: de geschiedenis

In 1962 debuteerde de Formule 1 op het Autodromo Hermanos Rodriguez middenin Mexico-stad, destijds het Autodromo Magdalena Mixhuca geheten. Deze Grand Prix telde nog niet mee voor het WK en was alleen bedoeld om de fans te enthousiasmeren. Een jaar later telde de GP wel mee voor het WK. Vanaf het begin was de Grand Prix populair en zaten de tribunes volgepakt, maar hierdoor kon de organisatie de fans niet in bedwang houden waardoor er in 1970 zelfs een hond de baan oprende die werd aangereden door drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart. Hierom besloot de Formule 1 om weg te gaan uit Mexico.

Het circuit werd vernieuwd en keerde in 1986 onder de naam Autodromo Hermanos Rodriguez terug. Dit duurde echter niet lang, want na 1992 verdween de Formule 1 weer uit Mexico. Coureurs vonden de baan te hobbelig en er zouden problemen zijn met de luchtkwaliteit.

Na de plannen van Carlos Slim in 2011 keerde de Grand Prix in 2015 definitief terug op de racekalender. Hermann Tillke werd ingehuurd om wat aanpassingen aan de baan te verrichten, waarna de baan weer voldeed aan de huidige eisen voor een Formule 1 Grand Prix.

De meest succesvolle coureurs in de Mexicaanse Grand Prix zijn Jim Clark, Alain Prost en Nigel Mansell. Alle drie hebben twee overwinningen weten te behalen in Mexico. De eerste Mexicaanse GP in het nieuwe tijdperk werd gewonnen door Nico Rosberg. Na afloop krijgen de coureurs tegenwoordig in plaats van een pet een sombrero waarmee ze het podium opgaan.

Circuit Autódromo Hermanos Rodríguez

Het Autodromo Hermanos Rodriguez stond altijd bekend als een snel circuit. Het bevatte drie lange rechte stukken. En veel golvende bochten waaronder de beroemde esses van bocht zeven tot dertien. Voordat start/finish werd opgedraaid reden de coureurs om het honkbalstadion heen over een oval. Te vergelijken met de parabolica op Monza.

Hermann Tillke heeft het circuit aangepast. Veel golvende bochten werden iets scherper gemaakt waardoor de snelheid lager is geworden en de bochten wat technischer. De esses zijn ook niet meer zo golvend als ze voorheen waren. De grootste aanpassing bevindt zich echter vlak voor start/finish. De oval is weggehaald en in plaats daarvan gaat de baan nu dwars door het voormalige honkbalstadion. De tribunes hiervan staan er nog waardoor de coureurs letterlijk een arena vol dolle en vrolijke Mexicanen inrijden. Dit geeft een unieke ervaring voor zowel de coureurs als de fans. In het stadion bevindt zich ook een lastige chicane waarna de coureurs het stadion weer uitrijden richting start/finish en de pitstraat.

De baan is in zijn totaliteit slechts 4,3 kilometer lang. Dat was ook de aanleiding voor de Formule 1 om het circuit een stuk trager te maken door het aanpassen van de esses en het stadiongedeelte toe te voegen. Anders zouden er, met de huidige motoren, rondetijden van rond de minuut gereden worden. Dit is nu rond de één minuut en twintig seconden. Ook al telt de race liefst 71 ronden, met rondetijden van een minuut zou de race veel te snel afgelopen zijn.

Mexico City tijdens de Grand Prix

Mexico-stad is de hoofdstad van Mexico. Er wonen bijna negen miljoen mensen. Het circuit ligt in het oostelijk deel van de stad. Doordat het in de stad ligt kun je heel eenvoudig de rest van de stad bekijken. De stad telt zo’n 300 wijken en in al die wijken zijn goede hotels en restaurants te vinden.

Formule 1 leeft echt in Mexico. Zoals eerder vermeldt bezochten vijftig jaar geleden al meer dan 200.000 mensen deze Grand Prix. De capaciteit is wat teruggeschroefd, maar nog steeds bezoeken rond de 140.000 mensen deze race. Daarmee is het één van de drukstbezochte races. Dat Mexicanen van de Formule 1 houden bleek al langer, omdat ze voorheen al vaak de Amerikaanse Grand Prix bezochten.

Tijdens de podiumceremonie van de Grand Prix van Mexico van vorig jaar brak een waar volksfeest los. Het podium bevindt zich hier niet bij start/finish maar middenin het stadiongedeelte. Duizenden mensen startten een heel volksfeest met confetti en gezang toen de hekken open gingen en de fans de baan op mochten richting het podium. Het geeft aan dat de Formule 1 een zeer goede zet heeft gedaan door naar Mexico te gaan.

Bereikbaarheid van Mexico City

Het Mexico-City International Airport ligt vijf kilometer van het centrum van de stad en bevindt zich vlakbij het circuit. De makkelijkste manier om je te laten vervoeren zijn de goedkope taxi’s in de stad. Er rijden ook speciale rode en witte bussen voor openbaar vervoer. Het wordt echter ook afgeraden om deze te nemen, aangezien er eigenlijk de hele dag door file staat in Mexico-stad. Elke dag maken zo’n 3,5 miljoen auto’s gebruik van de wegen in de stad. Je kunt rustig spreken van een verkeerschaos. Veel Mexicanen pakken daarom de metro. Dit is de beste manier van openbaar vervoer in Mexico-stad en ook nog eens het goedkoopst.

Natuurlijk kun je alsnog besluiten om een auto te huren, maar dit wordt gezien de verkeersdrukte echt afgeraden.

Activiteit Dag Tijdstip (Lokaal)
Training 1 Vrijdag u tot u
Training 2 Vrijdag u tot u
Training 3 Zaterdag u tot u
Kwalificatie Zaterdag u tot u
Race Zondag u tot u
Prijsuitreiking Zondag u tot u

Circuit Locatie

Circuit informatie
Rondelengte 4.304 km
Totale lengte 305.584 km
Aantal rondes 71
Aantal bochten 17
Pole position Links
Maximale snelheid 350 km/uur
Richting Met de klok mee
Tijdsverschil met NL -7 uur
Capaciteit 100000
Ronderecord 1:18,741
Valtteri Bottas (2018)
© F1Reis.nl.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement