Formule 1 Grand Prix van Red Bull Ring, Oostenrijk 2022

Castrol_a1-ring
1024px-Hamilton_Austria_2016
vrijdag 8 juli 2022 t/m maandag 11 juli 2022

Arrangementen & reizen GP Red Bull Ring

Formule 1 Oostenrijk v.a. €295
Bekijk al het aanbod van Sportreizen
agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Red Bull Ring

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Spielberg bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Grand Prix van Oostenrijk: De snelste rondetijden tussen de bergen.

Onder droge omstandigheden worden er op de Red Bull Ring, voorheen bekend als de Österreichring en de A1-Ring, worden er rondetijden gereden van om en nabij de 1.08. Hiermee is de Grand Prix van Oostenrijk de GP met de snelste rondetijden van de hele racekalender.

De Grand Prix van Oostenrijk valt een beetje te vergelijken met die van Canada. Beide Grand Prix’ kwamen pas rond de jaren ’70 vast op de racekalender te staan, maar ondertussen behoren beide GP’s tot de klassiekers van de Formule 1. In 2016 werd er voor de eerste keer sinds 2003 weer Formule 1 gereden op de Red Bull Ring.

Formule 1 in Spielberg: de geschiedenis

Sinds 1970 wordt er op het huidige circuit gereden nabij Spielberg, maar al in 1963 en 1964 was de Formule 1 op bezoek in Oostenrijk. Destijds werd er gereden op het Zeltweg Airfield. Voor de huidige tijd een saai kort circuit met maar vier bochten. De Formule 1 was er dan ook snel weer verdwenen.

In 1970 streek het circuit der Formule 1 dus neer op de Österreichring. Met zes kilometer een vrij lang circuit, maar ook heel erg snel. De bochten waren er over het algemeen erg golvend waardoor de coureurs weinig hoefden af te remmen. De laatste bocht voor het opdraaien van start/finish deed erg denken aan de huidige parabolica op Monza.

In 1977 werd er na start/finish een chicane toegevoegd aan het circuit, zoals dat vanaf die tijd vaker gebeurde op circuits. In 1975 was de Amerikaan Mark Donohue namelijk op dat bewuste punt verongelukt. Na de Oostenrijkse Grand Prix van 1987 besloot de FIA dat de Österreichring niet meer voldeed aan de veiligheidseisen en werd er besloten dat het circuit moest worden veranderd.

De Formule 1 bleef een tijdje weg, maar in 1997 werd Oostenrijk weer aangedaan, deze keer op de A1-ring, die op delen van de oude Österreichring gebouwd was. Na een break tussen 2004 en 2013 kwam de Formule 1 in 2014 weer terug op de A1-ring die voortaan als Red Bull Ring door het leven gaat en de thuisrace vormt voor het Red Bull Racing team van Max Verstappen.

Alain Prost is de coureur met de meeste zeges in Oostenrijk. Hij won drie races op de oude Österreichring (1983, 1985 en 1986). Van het huidige F1-veld wisten enkel Nico Rosberg (twee) en Lewis Hamilton (één) de race te winnen.

Red Bull Ring Circuit

Het huidige circuit organiseert de Oostenrijkse Grand Prix vanaf 1997, met een pauze van 2004 tot 2013. Ongeveer driekwart van het circuit ligt op de voormalige Österreichring. Het rechte stuk van start/finish loopt echter veel minder lang door dan vroeger. De coureurs gaan hier scherp naar rechts omhoog richting de bergen waarna de coureurs weer afslaan naar rechts en weer op de oude Ring komen. Vanaf hier loopt het circuit volledig op het oude parcours, echter zijn de bochten een stuk scherper en technischer gemaakt. Het circuit blijft snel, maar niet zo gevaarlijk als op de Österreichring het geval was.

Tussen 1997 en 2003 ging het circuit door het leven als de A1-Ring. Hierna nam Red Bull het over en werd het circuit omgedoopt in de Red Bull Ring. Aan de lay-out van het circuit veranderde echter niets. Wel zijn in de loop der jaren de voorzieningen van het circuit enorm opgeknapt, dit was mede de reden dat de Formule 1 in 2004 vertrok uit Oostenrijk.

Het circuit is met 4,3 kilometer in lengte een vrij klein circuit, het bevat veel rechte stukken. In de kwalificatie zijn tijden van 1.06 daardoor zelfs mogelijk. Met de nieuwe autoregels voor volgend jaar kan dat wellicht nog verder omlaag gaan. Een ander opmerkelijk aspect van het circuit is zijn de verschillen in hoogte. Het circuit ligt tegen een berg aan, hierdoor ligt het noordelijke deel van circuit veel hoger dan het zuidelijke deel. Dit heeft invloed op de snelheden op sommige punten.

Oranje tribune

In 2016 werd er voor het eerst op de Red Bull Ring een oranje tribune ingericht. Hier verzamelden Nederlandse fans van Max Verstappen zich samen om te juichen voor de jonge coureur. De verwachting is dat ook in 2018 weer veel Nederlandse fans afreizen naar Spielberg om Max aan te moedigen en er wellicht wederom een Oranje Tribune wordt ingericht. Wil je verzekerd zijn van een plaatsen bij deze race, boek dan nu alvast je entreebewijzen via f1reis.

Spielberg tijdens de Grand Prix

Het circuit ligt in een vrij afgelegen omgeving. Het dichtstbijzijnde stadje is Spielberg bei Knittelfeld. Dit stadje ligt op een paar kilometer afstand. De dichtstbijzijnde grote stad is Graz op zo’n zestig kilometer afstand. De Formule 1 is zeker populair in Oostenrijk. Dit komt met name door de successen van Red Bull Racing aan het begin van dit decennium. Red Bull begon in 2005 toen het kwakkelende Jaguar-Ford werd overgenomen. Dat Red Bull van dit team zo’n succes heeft kunnen maken spreekt veel mensen aan.

De bergen en de prachtige natuur rondom het circuit vormen de perfecte aangelegenheid om een mooie natuurwandeling te maken. Ook kun je over mooie bergweggetjes rijden en op deze manier van de natuur genieten, en boven op de bergen van het mooie uitzicht.

De Grand Prix van Oostenrijk wordt altijd in de zomer verreden. Hierdoor liggen de gemiddelde temperaturen, ook in de Alpen gewoon rond de twintig graden. Je ski’s kun je dus thuislaten.

Bereikbaarheid van Spielberg

Het circuit ligt erg afgelegen tegen de bergen aan. Hierdoor zal je, als je niet genoeg geld hebt voor een privéjet naar Zeltweg Airfield, moeten vliegen op Wenen. Vanaf hier is het nog twee en half uur rijden naar het circuit bij Spielberg. In de buurt van het circuit zijn vele campings te vinden, mocht dat niet je ding zijn kun je natuurlijk ook in Spielberg of zelfs Graz een hotel zoeken. Graz ligt op een uur rijden van het circuit dus dat is best te doen. Je kunt ook in de buurt van het circuit in een bed & breakfast terecht. Er zijn er meer dan genoeg te vinden in de omgeving.

© F1Reis.nl.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement