Formule 1 Grand Prix van Djedda, Saoedi-Arabië

Screenshot of Google Chrome (10-11-2020, 14-09-35)
vrijdag 3 december 2021 t/m zondag 5 december 2021

Arrangementen & reizen GP Djedda

agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Djedda

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Jeddah bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Vanaf 2021 zal er minimaal tien jaar lang een Grand Prix van Saoedie Arabië worden verreden. Lijkt het je leuk om al bij de eerste race op deze unieke locatie aanwezig te zijn? Dan vertellen we je hier alles wat je moet weten over het circuit, de stad Jeddah, hoe je daar kunt komen en waar je allemaal rekening mee moet houden als je de F1 Grand Prix van Saoedie-Arabië wilt bezoeken.

Formule 1 in Jeddah: de geschiedenis

De Formule 1 heeft in Saoedie-Arabië nog vrijwel geen geschiedenis. De enige banden die er zijn bestaan uit het sponsoren van F1-teams door bedrijven uit het land. Zo werd in de jaren ’80 het Williams team gesponsord door een groep bedrijven aangevoerd door vliegtuigmaatschappij Fly Saudia. Met die naam op de auto werd coureur Alan Jones in 1980 zelfs wereldkampioen.

Sinds 2020 pompt oliemaatschappij Saudi Aramco veel geld in de Formule 1 en dat lijkt dan ook een katalysator geweest te zijn voor de recente deal met de stad Jeddah. Mede daardoor is er nu een overeenkomst voor maar liefst 10 jaar tot stand gekomen zodat de Saoedische Grand Prix sowieso tot 2030 op de F1 kalender zal staan.

Autosport staat in Saoedie-Arabië nog in de kinderschoenen. Er is in het enorme land slechts een enkel permanent circuit, dat van Ar Reem. Dit circuit met beperkte faciliteiten werd in 2008 geopend en ligt in de buurt van hoofdstad Riyadh, middenin de woestijn. De omstandigheden op de baan zijn door het vele stof vaak verraderlijk. Er worden daarom ook geen wedstrijden met internationaal aanzien georganiseerd.

Onlangs werd er echter wel een Formule E race gehouden op een tijdelijk stratencircuit in de buurt van Riyadh en voerde ook de populaire Dakar Rally door het land.


Controversieel

Vrij snel na het bekend worden van de nieuwe Grand Prix in Saoedie-Arabië waren ook al veel kritische geluiden te horen. De mensenrechtensituatie in het land is namelijk regelmatig onderwerp van discussie. Terwijl de Formule 1 en prominente coureurs zoals Lewis Hamilton hopen dat de Formule 1 kan helpen de situatie in het land beter te maken, vrezen organisaties zoals Amnesty International juist dat de nieuwe Grand Prix meer legitimiteit geeft aan het huidige regime en de vaak schrijnende situatie van de bevolking.  Zo is het volgens Amnesty bijvoorbeeld wrang dat er nog altijd vrouwen in het land in de gevangenis zitten, alleen maar omdat ze protesteerden voor het recht van vrouwen om zelf een auto te mogen besturen.

Jeddah Street Circuit

De Grand Prix van Saoedi-Arabië zal in 2021 (en waarschijnlijk ook in 2022) plaatsvinden op een tijdelijk stratencircuit in de stad Jeddah. De exacte lay-out van het circuit is nog niet bekend, maar de huidige plannen gaan uit van een circuit in de Corniche. Dat is een 30 kilometer lange strook aan de kust van de Rode Zee waar veel luxe resorts en bezienswaardigheden zijn gevestigd.

Zodra er meer bekend wordt gemaakt over de exacte route die de coureurs zullen nemen zullen we die informatie ook hier toevoegen.

Omdat de organisatie van de Grand Prix graag wil dat er een nachtrace wordt verreden belooft dat alvast fraaie plaatjes op te gaan leveren die de nachtrace in Singapore weleens naar de troon zouden kunnen steken. Dat het echt om een nachtrace zal gaan is echter nog niet 100% vastgelegd.

Nieuw permanent circuit vanaf 2023

De deal tussen de organisatie van de Grand Prix en het Formule 1 management voorziet erin om vanaf 2023 gebruik te gaan maken van een nieuw permanent circuit dat nog gebouwd moet worden in de buurt van hoofdstad Riyadh. Aangezien de deal een tienjarenplan behelst is de kans groot dat er vroeg of laat dus verhuisd zal worden van de straten van Jeddah naar het permanente circuit.

Plannen voor een nieuw circuit circuleren al langere tijd, zo was er enkele jaren geleden sprake van dat het circuit in een natuurlijk glooiend landschap neergelegd zou worden en zowel qua lengte als uitdagingen zelfs Spa-Francorchamps voorbij zou moeten streven.

Aangezien die plannen echter al meerdere keren vertraging opliepen moet de komende tijd blijken of ze inderdaad kans van slagen hebben. Ook is het verre van zeker dat de problemen met woestijnstof op de baan, zoals op het eerder genoemde Ar Reem circuit het geval is, hier niet aan de orde zouden zijn.

Jeddah tijdens de Grand Prix

Jeddah is een stad met bijna 3 miljoen inwoners die aan de westkust van Saoedi-Arabië ligt. Wat je beeld van Saoedie- Arabië op dit moment ook moge zijn, de kans is groot dat je er echt je ogen uit zult kijken. Met name in het centrum en het gedeelte langs de kust waar je tijdens de Grand Prix zul je veel opvallende architectuur tegenkomen. Ook zijn er grote winkelcentra gebouwd, zoals het imposante Mall of Arabia vlakbij de luchthaven van Jeddah en de Red Sea Mall aan de kust.

Het is nog niet bekend welke evenementen georganiseerd zullen worden tijdens en rondom de Grand Prix, maar de kans is groot dat er naast al het racegeweld ook veel entertainment te beleven zal zijn. Dat blijkt keer op keer een goede manier om veel lokale bezoekers te trekken die wellicht nog niet zo bekend zijn met Formule 1 en autosport in het algemeen. Ditzelfde gebeurde namelijk ook tijdens de race van de Formule E in 2019 in Saoedi-Arabië.

Bereikbaarheid van Jeddah

De beste manier om naar Jeddah af te reizen is door met het vliegtuig te gaan. Je kunt vanaf Schiphol op dit moment nog niet rechtstreeks vliegen, want er is nu altijd minimaal 1 tussenstop nodig. De reistijden liggen daardoor momenteel op ongeveer 10 tot 20 uur voor alleen al het vliegen.

Er zijn echter vergevorderde plannen om vanaf maart 2021 ook rechtstreekse verbindingen tussen Schiphol en Jeddah te gaan onderhouden, ruimschoots op tijd voor de Grand Prix in november. Andere luchthavens in onze omgeving die nu al rechtstreekse verbindingen met Jeddah hebben zijn Frankfurt en Parijs.

Je landt in Jeddah op de Internationale luchthaven Koning Abdoel Aziz die net ten noorden van de stad zelf ligt. Het fijne is dat die luchthaven nog slechts enkele kilometers van de beoogde locatie van het stratencircuit is verwijderd. Zelfs lopend vanaf de terminal kun je dus relatief eenvoudig de ingang van het circuit bereiken, al zullen er met name op de racedagen zelf ook voldoende andere opties beschikbaar zijn.

Dit is ook een deel van de stad met veel hotels waarvan de prijzen uiteenlopen van enkele tientjes tot honderden euro’s per nacht. Vroeg boeken lijkt sowieso het devies wanneer je tijdens de Grand Prix in de buurt van het circuit wilt kunnen overnachten.

Heb ik een visum nodig?

Voor een bezoek aan Saoedi-Arabië  is het nodig om een toeristenvisum aan te vragen. Dat kan elektronisch via de Engelstalige versie van deze website. Daarnaast heb je uiteraard een geldig paspoort nodig. Zorg er voor de zekerheid ook voor dat de paspoorten van alle reizigers nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

© F1Reis.nl.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement