Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna, Italië 2022

vrijdag 22 april 2022 t/m zondag 24 april 2022

Arrangementen & reizen GP Emilia-Romagna

Formule 1 Italië  v.a. €799
Bekijk al het aanbod van Sportreizen
agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Emilia-Romagna

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Imola bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Na jaren afwezigheid prijkt sinds 2020 het circuit van Imola weer op de Formule 1 kalender. Werd deze race tot 2006 vooral verreden onder de vlag van San Marino, tegenwoordig wordt hij vernoemd naar de regio Emilia-Romagna. Nog altijd wordt hij echter verreden op het fraaie Autodromo Enzo e Dino Ferrari, dat bij zowel fans als rijders favoriet is.

Formule 1 in Imola: de geschiedenis

Autodromo Enzo e Dino Ferrari (Imola)

Het circuit van Imola heet officieel het Autodrome Internazionale Enzo e Dino Ferrari. De huidige baan is net geen 5 kilometer lang. De baan heeft van alles wat: snelle bochten, langzame chicanes die inhalen makkelijker maken en ook veel hoogteverschil. Dat maakt het een uitdagend circuit en is ook een van de redenen waarom veel coureurs met plezier naar Imola afreizen.

Grand Prix van San Marino 1981 – 2006

Tussen 1981 en 2006 werden er 26 Formule 1 Grands Prix op het circuit van Imola gehouden. De race werd meestal de Grand Prix van San Marino genoemd aangezien er uiteraard al een Italiaanse Grand Prix op het circuit van Monza was. San Marino werd gekozen omdat de baan daar slechts ongeveer 100 kilometer vanaf ligt. Michael Schumacher wist deze race maar liefst 7 keer te winnen en zowel Alain Prost als Ayrton Senna schreven de Grand Prix van San Marino 3 keer op hun naam.

Zwarte bladzijde in de Formule 1 geschiedenis

De San Marino GP van 1994 is in het geheugen gegrift van iedereen die de Formule 1 een warm hart toedraagt. Tijdens dat dramatische weekend kwam Ayrton Senna gedurende de race om het leven toen zijn auto in de razendsnelle Tamburello bocht plots rechtdoor ging en hard de betonnen muur raakte.

Een dag eerder was de Oostenrijker Ronald Ratzenberger ook al overleden bij een crash elders op het circuit. Tot overmaat van ramp was er ook nog een crash tijdens een herstart waarbij brokstukken in het publiek belandden en voor 8 gewonden zorgde.

Niet voor niks wordt deze Grand Prix door velen als de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de Formule 1 beschouwd.

Grand Prix Emilia-Romagna sinds 2020

Toen de Covid pandemie het reguliere Formule 1 seizoen in 2020 behoorlijk in de war schopte werd er gezocht naar geschikte plekken om een vervangende Grand Prix te organiseren. Onder meer het circuit van Imola bleek daarvoor in aanmerking te komen. Zo werd daar in 2020 voor het eerst sinds 2006 dus weer een F1 Grand Prix georganiseerd. Die race werd zonder toeschouwers afgewerkt en werd gewonnen door Lewis Hamilton. Ook in 2021 werd de race gehouden – wederom zonder publiek – en won Max Verstappen. Ook voor 2022 staat de Grand Prix Emilia-Romagna op de voorlopige F1 kalender, ditmaal wel met publiek.

Autodromo Enzo e Dino Ferrari

Het circuit van Imola kenmerkt zich door veel hoogteverschil, enkele snelle bochten maar ook drie langzamere chicanes. Twee daarvan bevinden zich op het deel van de baan waar eerst de Tamburello bocht lag en waar een stukje verderop Ronald Ratzenberger het leven liet. Het circuit is daardoor een stuk veiliger maar ook minder spectaculair. De drie chicanes leveren echter wel behoorlijk wat inhaalmogelijkheden op, ondanks het feit dat er slechts een enkele DRS zone is.

Een geliefde bocht is de Acque Minerale (bochten 11, 12 en 13), waar de auto’s tijdens het remmen scherp dalen om daarna in de bocht alweer steil omhoog te gaan. Een goede lijn vinden kan lastig zijn maar is essentieel voor een snelle ronde vanwege het rechte stuk dat erop volgt.

Imola tijdens de Grand Prix

Ook al heet het circuit voluit Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, naar de oprichter van Ferrari en zijn zoon, bij veel fans staat de baan kortweg bekend als Imola. Dat is nu eenmaal het plaatsje waar het circuit vlakbij ligt en zoals de baan voorheen door het leven ging.

Imola bevindt zich in de regio Emilia-Romagna en ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Bologna. Emilia-Romagna is een dichtbevolkte en rijke regio van Italië waar ook elk jaar veel toeristen van de omgeving en vele bezienswaardigheden komen genieten. We raden je daarom aan om als dat mogelijk is een bezoek aan de Grand Prix te verlengen met enkel dagen vakantie in deze regio.

Bereikbaarheid van Imola

Imola is eenvoudig te bereiken omdat het op relatief kleine afstand van Bologna ligt. Bologna heeft een eigen vliegveld (Aeroporto di Bologna) waar KLM rechtstreekse op vliegt vanaf Schiphol. Natuurlijk kun je ook gewoon met de auto naar Noord-Italië afreizen zoals vele Nederlands elke zomervakantie doen en dat met een schitterende vakantie combineren.

Vervoer van vliegveld naar circuit

Vervoer naar het circuit vanaf Bologna kan met het openbaar vervoer, een taxi of door van de pendelbussen gebruik te maken. De trein is vaak het makkelijkst, want er rijden regelmatig treinen van Bologna naar het station van Imola. Met de auto rij je het beste eerst aan op Bologna om daarna de E45 te nemen tot je bij Imola bent.

Accommodatie

In Imola bevinden zich een aantal hotels maar die zijn rondom raceweekends al snel uitverkocht. Op en neer reizen naar Bologna is echter prima te doen vanwege de prima treinverbinding. Je kunt dus ook prima daar een hotel boeken en dan heen en weer te pendelen met de trein. Dat kan uiteraard ook met je eigen auto wanneer je die mee hebt, maar hou er wel rekening mee dat er bij het circuit weinig georganiseerd zal zijn voor wat parkeergelegenheid betreft.

© F1Reis.nl.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement