Grand Prix van Brazilië 2016 verslag

De Grand Prix van Brazilië 2016 is gewonnen door Lewis Hamilton. In een knotsgekke regenrace was hij soeverein en wist hij met gemak de rest van het veld achter zich te houden. De strijd om de wereldtitel ligt hierdoor nog helemaal open voor de laatste race in Abu Dhabi. De hoofdrol werd echter opgeëist door een ontketende Max Verstappen, die zich in de laatste 15 ronden van de race wist terug te knokken van P16 naar een waanzinnig knappe podiumplaats: P3.

De omstandigheden waren dermate slecht dat de race een kwartier te laat begon en achter de Safety Car werd gestart. Ook begon de race met één coureur minder. Romain Grosjean was voor de race, toen hij naar de start reed, al van de baan gegleden. Na zeven ronden werd het veld losgelaten, waarna Max Verstappen meteen Kimi Räikkonen wist te passeren.

Niet lang daarna kwam de Safety Car opnieuw de baan op. Marcus Ericsson kon zijn Sauber niet recht houden op het rechte stuk bij start/finish en ramde de muur bij de ingang van de pitstraat. Een nieuwe Safety Car-situatie ontstond waarna Max Verstappen de pits opzocht voor een pitstop. Daniel Ricciardo deed dit ook, maar toen was de pitstraat al gesloten door het incident met Ericsson. Dit moest de goedlachse Australiër bekopen met een tijdstraf van vijf seconden.

Na twintig ronden ging de Safety Car opnieuw naar binnen, direct daarna raakte Kimi Räikkonen de muur op start/finish, waarna de race werd stilgelegd met de rode vlag. Max Verstappen kon het puin van de Ferrari nog net ontwijken. Op hetzelfde moment beschadigde Jolyon Palmer zijn Renault door te botsen op Daniil Kvyat. Ook voor Palmer zat de race er toen op.

Na de eerste rode vlagsituatie brak er een politiek spelletje los. De helft wilde wel rijden en de andere helft niet, hierdoor ontstond vlak na de eerste herstart opnieuw een rode vlagsituatie. Dit tot ongenoegen van het Braziliaanse publiek. Uiteindelijk gingen de coureurs met nog een dikke veertig ronden te gaan weer van start. Max Verstappen wist bij deze herstart direct Nico Rosberg te verschalken in de Senna S-bocht, maar bezorgde het Nederlandse volk in de 38e ronde een enorme hartverzakking door de macht over het stuur te verliezen bij opkomen start/finish. Wonder boven wonder wist hij zijn auto uit de muur te houden met de save van het jaar!

De volgende crash kwam in ronde 46 op naam van Felipe Massa, die in zijn laatste thuisrace op hetzelfde punt als Ericsson en Räikkonen de fout in ging en de muur raakte. In tranen verliet hij zijn auto voor een ereronde door de pits. De Red Bulls hadden ondertussen gewisseld naar Intermediates. Deze gok pakte verkeerd uit waarna Ricciardo en Verstappen opnieuw beiden de pits in moesten om terug te gaan op Full Wets. Max Verstappen kwam op P16 terug op de baan met nog vijftien ronden te gaan.

Wat hierna volgde is de boeken in gegaan als één van de meest bizarre optredens in de regen ooit. Eén voor één weet Verstappen al z’n voorgangers te passeren. Drie rondjes voor het einde gaat hij Sebastian Vettel voorbij voor P5, die uiteraard weer moest zeuren over de boardradio. Na Carlos Sainz moest twee rondjes voor het einde ook Sergio Pérez eraan geloven waardoor Max Verstappen alsnog op het podium wist te eindigen met een derde plaats! Misschien is deze derde plaats nog wel mooier dan zijn overwinning in Spanje.

De race werd gewonnen door Lewis Hamilton voor Nico Rosberg. Het gat tussen de beide kemphanen is nu twaalf punten in het voordeel van Rosberg. Dit betekent dat Hamilton alleen kampioen kan worden wanneer hij zelf wint en Rosberg vierde of lager eindigt.

Winnaar: Lewis Hamilton, Mercedes
2e plaats: Nico Rosberg, Mercedes
3e plaats: Max Verstappen, Red Bull
Pole-position: Lewis Hamilton, Mercedes: 1:10.736
Snelste raceronde: Max Verstappen, Red Bull: 1:25.305

WK-stand na GP Brazilië 2016

  1. Nico Rosberg, Mercedes 367 ptn
  2. Lewis Hamilton, Mercedes 355 ptn
  3. Daniel Ricciardo, Red Bull 246 ptn
  4. Max Verstappen, Red Bull 192 ptn
Copyright F1reis.nl 2019 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement