Grand Prix van België 2017 verslag

De Grand Prix van België had de race voor Max Verstappen moeten worden. Tachtigduizend fans van Verstappen waren, gehuld in het oranje, naar het circuit van Spa-Francorchamps gekomen om de Nederlander te zien. Maar het werd een drama, voor de zesde keer viel Verstappen uit. De race werd uiteindelijk gewonnen door Lewis Hamilton voor Sebastian Vettel en Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo.

Verstappen had zich als vijfde gekwalificeerd en wist dat hij alleen met een beetje geluk nog hoger kon eindigen. Bij de start behield de Nederlander zijn positie. Hamilton bleef aan de leiding voor Vettel en Bottas. Gelijk was er een clash tussen de beide Force India’s. Sergio Pérez reed zijn teamgenoot Esteban Ocon bijna de muur in voor de Eau Rouge. Vettel probeerde na Eau Rouge de leiding van Hamilton over te nemen, maar dit mislukte, evenals een inhaalpoging van Verstappen aan het adres van Kimi Räikkonen voor de vierde plaats.

Max hield het tempo goed vol maar na acht ronden viel zijn vermogen op start/finish weg. Na de Eau Rouge was het afgelopen en kwam zijn auto tot stilstand. Het bleek te gaan om een veiligheidsmechanisme wat de auto automatisch uitzette, hetzelfde probleem als in Canada het geval was. Eigenlijk kun je stellen dat de Renault-motor te veilig staat afgesteld waardoor hij bij het minste of geringste uitvalt ter bescherming van de motor. Dikke pech voor de Nederlander. Vader Jos Verstappen gaf zelfs aan dat dit misschien wel de druppel is voor Max, alleen kan Verstappen nergens anders heen omdat de topteams hun rijdersbezetting voor 2018 al hebben geregeld.

De race kabbelde voort met natuurlijk ook weer een uitvalbeurt voor Fernando Alonso met opnieuw een motorprobleem aan de McLaren-Honda. De gaten in de top waren na de pitstops tot meerdere seconden gegroeid. Het hele spul kwam weer bij elkaar nadat de Safety Car op de baan kwam na een nieuwe botsing tussen de Force India kemphanen. Pérez gooide opnieuw de deur dicht voor Ocon voor Eau Rouge waardoor Pérez zichzelf een lekke band sneed aan de voorvleugel van Ocon. Ocon moest naar binnen voor een nieuwe neus terwijl Pérez voorzichtig terug moest rijden op zijn velg. Een mooi resultaat was daarmee verdwenen voor de Force India’s. Na de neutralisatie kenden zowel Hamilton als Vettel een ijzersterkte start. Vettel kwam naast Hamilton na Eau Rouge maar het lukte hem niet om de ‘Silver Arrow’ van Hamilton te passeren. Daarachter schoof Ricciardo van vijf naar drie naar de herstart en verloor Bottas liefst twee plekken aan diezelfde Ricciardo en Räikkonen.

Lewis Hamilton kwam na 44 rondjes als eerste over de streep voor Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo. Ricciardo pakte zo zijn zesde podiumplaats van het seizoen. Het blijft opmerkelijk dat Ricciardo al zijn pech op de vrijdag in de vrije training heeft en dat Verstappen het telkens maar weer in de race overkomt, een oorzaak valt hier niet voor te geven.Räikkonen moest genoegen nemen met de vierde plek voor landgenoot Valtteri Bottas. Esteban Ocon wist uiteindelijk nog als negende te finishen na die neuswissel. Door deze overwinning heeft Hamilton het gat met Vettel verkleind tot zeven punten. Hiermee kan hij Vettel in Italië bij een overwinning van de troon van het WK stoten.

Uitslag
Winnaar: Lewis Hamilton, Mercedes
2e plaats: Sebastian Vettel, Ferrari
3e plaats: Daniel Ricciardo, Red Bull
Pole-position: Lewis Hamilton, Mercedes: 1:42.553
Snelste raceronde: Sebastian Vettel, Ferrari: 1:46.577

WK-stand coureurs na GP België 2017
1. Sebastian Vettel, Ferrari 220 ptn
2. Lewis Hamilton, Mercedes 213 ptn
3. Valtteri Bottas, Mercedes 179 ptn
6. Max Verstappen, Red Bull 67 ptn

WK-stand constructeurs na GP België 2017
1. Mercedes 392 ptn
2. Ferrari 348 ptn
3. Red Bull Racing-TAG Heuer 199 ptn

Copyright F1reis.nl 2019 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement