Formule 1 Testdagen Barcelona 2022

2019_Formula_One_tests_Barcelona,_Sainz_(33417942148)
woensdag 23 februari 2022 t/m vrijdag 25 februari 2022

Arrangementen & reizen GP Testdagen Barcelona 2022

agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Testdagen Barcelona 2022

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Formule 1 testdagen in Barcelona:

Aan het begin van een Formule 1 seizoen mogen de teams een van tevoren vastgesteld aantal dagen testen met hun nieuwe auto. Deze tests vinden sinds enkele jaren plaats op het circuit van Barcelona in Spanje, waar later in het jaar ook de Grand Prix van Spanje wordt verreden. In dit artikel lees je onder andere wat de testdagen precies zijn, wanneer er dit seizoen zal worden gereden en waarom het zo leuk is om zelf een keertje de testdagen in Barcelona te bezoeken.


Waarom moet je de testdagen een keer bezocht hebben?

Elk jaar weer reizen er van heinde en verre duizenden mensen af naar het circuit van Barcelona om de testdagen van de Formule 1 te bezoeken. Waarom is dat zo leuk?

  • In de eerste plaats is het natuurlijk enorm leuk en interessant om de auto’s voor het nieuwe seizoen als een van de eersten in het echt te kunnen bewonderen.
  • Daarnaast is het bezoeken van de testdagen in tegenstelling tot een echte Grand Prix relatief goedkoop. Voor een lage ticketprijs kun je de hele dag langs het circuit zitten. Je kunt dan niet alleen op de normale algemene toegangszones komen maar ook op veel tribunes plaatsnemen.
  • Je krijgt allerlei dingen te zien die anders voor je verborgen blijven, zoals de uitgebreide metalen constructies die vaak op de auto’s worden geplaatst om drukverschillen en luchtverplaatsing te meten. Ook worden auto’s soms van allerlei gekleurde coatings voorzien om na en aantal rondes te kunnen zien wat daarmee is gebeurd. Tijdens een raceweekend is dat allemaal niet toegestaan.
  • Tot slot is het ook gewoon leuk om in Barcelona bij mooi weer wat langs het circuit te chillen en vooraf of naderhand ook nog de prachtige stad zelf te bezoeken!


Wat zijn de testdagen in Barcelona?

De testdagen in Barcelona zijn de enige dagen buiten de normale raceweekends dat Formule 1 teams in 2020 met hun auto’s het circuit op mogen. De testdagen (ook wel wintertests genoemd) vinden een paar weken voordat het seizoen daadwerkelijk begint plaats. Ze zijn zo het ideale moment voor de teams om te zien waar ze staan met hun nieuwe auto, die dan vaak al maanden en soms wel langer dan een jaar in ontwikkeling is. Daarom zijn de testdagen ook vooral voor de teams van belang en wat minder voor de coureurs zelf.


Waarom worden de testdagen in Barcelona verreden?

Barcelona leent zich uitstekend voor de testdagen omdat het relatief dichtbij is voor de meeste teams en het er medio februari steevast mooi weer is. Niet teveel regen, niet te koud maar ook nog zeker niet te warm. De gemiddelde maximum temperatuur in Barcelona ligt namelijk rond de 15 graden Celsius. Dat relatief stabiele weer betekent dat er zelden sessies geannuleerd of voortijdig afgebroken hoeven te worden.


Wanneer wordt er gereden?

De 6 testdagen van 2020 worden net zoals voorgaande jaren verdeeld over twee opeenvolgende weken.

Op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 februari vinden de eerste tests plaats. De week erna mogen de teams weer aan de bak op woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 februari.

Er zal elke dag vanaf 9.00 uur in de ochtend worden gereden tot 13.00 uur. Dan is er een pauze van een uur, waarna de motoren om 14.00 uur weer gestart worden en er tot 18.00 gereden mag worden. De baan is dus maar liefst 8 uur per dag geopend.


Wat is het nut van de testdagen?

De F1 testdagen hebben een aantal verschillende doelen op het oog voor zowel de coureurs als de coureurs en andere technici.

De nieuwe auto meten met de andere teams

Ten eerste kan een team de nieuwe auto voor het aankomende seizoen meten met de rest van het veld. Want alhoewel de meeste rijders niet voluit zullen gaan geven de rondetijden een redelijke indicatie voor zowel de snelheid als de betrouwbaarheid van de auto.

Dat is vooral interessant voor de teams zelf, want uiteindelijk zegt de classificatie niet zoveel. De teams hoeven zich namelijk niet te houden aan de normale eisen die aan hun auto wordt gesteld tijdens een GP-weekend. Voor buitenstaanders (en de journalisten) is het vooral interessant om te zien welke teams de meeste rondjes kunnen rijden, omdat die de meeste data verzamelen en blijkbaar ook de minste problemen hebben met hun nieuwe wagen.

Nieuwe compontenten testen

Daarnaast kunnen de sessies gebruikt worden om verschillende componenten van de auto te testen, zoals voorvleugels maar ook bepaalde motoronderdelen. Door de rondetijden met elkaar te vergelijken, en bijvoorbeeld ook met dat wat al in de computer en rijsimulator is gevonden, kan een beslissing gemaakt worden over de onderdelen waar het seizoen mee zal worden aangevangen. Kijk dus ook niet vreemd op als je ineens een Formule 1 auto de baan op ziet gaan met een hele wirwar aan meetinstrumenten erop. Die checken tijdens het draaien van snelle rondjes de luchtstroom over de auto en allerlei andere zaken (iets wat alleen tijdens de speciale testdagen is toegestaan).

Nieuwe banden testen

Een nieuw reglement betekent vaak ook nieuwe banden. De bandenleverancier (op dit moment Pirelli) heeft dan ook veel profijt van de testdagen omdat de technici kunnen meten hoe de nieuwe band presteert op het gebied van grip, temperatuur en slijtage. De teams kunnen op hun beurt weer beoordelen hoe de auto op de nieuwe banden reageert.

Weer in het raceritme komen

Voor de Formule 1 rijders zelf is het natuurlijk ook fijn om alvast – zonder de druk van een Grand Prix – aan de nieuwe auto te wennen. Vooral wanneer er ingrijpende regelwijzigingen zijn geweest kan dat gevolgen hebben voor hoe er met de auto gereden moet worden. Dankzij de testdagen kunnen de coureurs dan in relatieve ontspanning hun rijstijl daarop aanpassen.

Nieuwe F1 coureurs

Tot slot is het voor coureurs die nieuw zijn in de Formule 1 natuurlijk prettig om te wennen aan de grotere snelheid en hoe ze het beste om kunnen gaan met de meest geavanceerde auto waar ze tot dan toe waarschijnlijk in hebben gereden. Nieuwe coureurs, reserverijders en testcoureurs krijgen tijdens de testdagen dan ook vaak genoeg rondjes toebedeeld.


Steeds minder testdagen voor en tijdens het seizoen

Vroeger kon er zonder restricties worden getest en deed Ferrari dat zelfs het gehele jaar op zijn eigen testcircuit Fiorano. Maar omdat de kosten alleen maar toenamen en rijke teams een groot voordeel hadden ten opzichte van de andere teams is het testen steeds meer aan banden gelegd.

Voor het seizoen 2020 is het aantal testdagen wederom verlaagd. Er zal in plaats van 8 nog maar 6 dagen getest worden met de nieuwe F1 auto’s voor 2020. Er wordt dit jaar ook niet meer middenin het seizoen getest maar alleen vooraf. Zo is het totaal aantal testdagen sinds 2017 al met de helft verminderd. Dit is in de eerste plaats bedoeld om de competitie tussen de teams tijdens het seizoen te verbeteren. Maar naarmate de kalender van de Formule 1 langer en langer wordt vind de FIA het ook belangrijk om de druk op zowel rijders als andere medewerkers van de teams wat te verlichten.


Wat moet je verder nog weten over de testdagen in Barcelona?

Verwacht niet meteen de hectiek op het circuit die je gewend bent van een normaal F1 weekend. De teams zetten namelijk over het algemeen maar 1 auto in per dag zodat alle monteurs en andere technici zich op die bolide kunnen richten. Af en toe zal er ook aan de auto’s gewerkt worden zodat er wat minder op de baan te zien zullen zijn.

Ook goed om te weten: bij sommige teams mag de ene rijder de hele dag aan de bak terwijl de andere een dag rust krijgt. Bij andere teams worden er weer verschillende coureurs voor de ochtend en de middag ingezet. Er is dus geen garantie dat je jouw favoriete coureur meteen in actie zult zien.

De stad Barcelona bezoeken

De stad Barcelona behoeft natuurlijk weinig introductie. Het is dan ook echt een aanrader om niet alleen naar het circuit te gaan maar ook de stad zelf te bezoeken, vooral als je dat nog nooit hebt gedaan. Behalve een van de bekendste en meest succesvolle voetbalclubs ter wereld herbergt de stad ook allemaal culturele en andere interessante en leuke toeristische trekpleisters.

Wil je tijdens je bezoek aan de testdagen op het circuit van Barcelona ook de stad zelf uitgebreid bezoeken? Hou daar dan bij het boeken van je F1 reis alvast rekening mee want niet elke reis laat daar veel ruimte voor. Een reis boeken op eigen initiatief is dan wellicht een idee, zodat je een vliegreis en de toegangstickets beter kunt combineren met een hotel in de stad. Ook kun je dan natuurlijk vooraf of achteraf dagen aan je verblijf plakken zodat je uitgebreid de tijd hebt om de stad te bekijken.


Bereikbaarheid testdagen

De stad Barcelona en het circuit zelf zijn heel goed vanuit Nederland te bereiken. Net zoals voor de Grand Prix van Spanje worden er ook allerlei verschillende reizen georganiseerd naar de 1 testdagen. Je hebt daarbij in grote lijnen de keuze uit een vliegreis of een busreis. Zowel hotels en tickets zijn al inbegrepen in zo’n pakket. En aangezien je ook met de meest voordelige kaartjes op veel meer plekken mag komen dan anders is zo’n arrangement eigenlijk altijd een prima keuze.

Boek je een geheel verzorgde reis naar de Formule 1 testdagen dan wordt alles voor je geregeld. Als je met het vliegtuig gaat dan land je op het vliegveld El Prat de Llobregat ten noorden van Barcelona zelf. Daar zijn veel aansluitingen met het openbaar vervoer om zowel middenin het centrum van Barcelona te komen als bij de toegangspoort van het circuit. Bij een busreis word je natuurlijk al bij het circuit en/of het hotel afgezet. En ook wanneer je een pakket inclusief vliegreis boekt zitten daar als het goed is ook alle transfers gewoon bij inbegrepen.

© F1Reis.nl.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement