Formule 1 Grand Prix van Le Castellet, Frankrijk 2022

640px-Paul_Ricard_entrée_stands
vrijdag 22 juli 2022 t/m zondag 24 juli 2022

Arrangementen & reizen GP Le Castellet

agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Le Castellet

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Le Castellet bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Grand Prix van Frankrijk: Terugkeer in een toonaangevend autosportland

Frankrijk heeft grote autocoureurs voortgebracht. Het bekendste voorbeeld daarvan is viervoudig Alain Prost, maar we moeten inmiddels ver teruggaan voor Frans succes in de Formule 1. Voor de laatste Grand Prix van Frankrijk in de Formule 1 moeten we terug naar 2008. Destijds werd er gereden op het circuit van Magny-Cours.

In 2018 keert Frankrijk weer terug op de racekalender. Nu Renault terug is in het circus der Formule 1 en de Fransen met Esteban Ocon eindelijk weer een talentvolle coureur hebben verdienen ze weer een kans. Deze keer op het circuit van Paul Ricard, nabij Le Castellet in het zuiden van het land.

Formule 1 in Le Castellet: de geschiedenis

Vanaf 1950 tot en met 2008 heeft de Grand Prix van Frankrijk ieder jaar op de racekalender gestaan, behalve in 1955. De GP van Frankrijk is er dus één met een rijke historie en verdient dan ook absoluut een plekje in het seizoen. De eerste Franse Grand Prix van 1950 werd gewonnen door de latere vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio. Destijds werd de race verreden op het circuit van Reims. Andere circuits waar de Franse GP heeft plaatsgevonden zijn: Rouen, Le Mans, Charade, Dijon, Magny-Cours en ook Paul Ricard is meerdere keren gebruikt als Formule 1-circuit.

Het debuut van Paul Ricard op de Formule 1-kalender vond plaats in 1971. Net als nu werd de Grand Prix halverwege het seizoen gehouden. Drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart won de race in zijn Tyrrell-Ford voor teamgenoot François Cevert en Emerson Fittipaldi van Lotus. In die jaren werd er gereden op het volledige circuit zoals dat er nu ook bij ligt. Dat is wel eens anders geweest. Tussen 1986 en 1990 werd er gereden op een ingekort Paul Ricard, waarna de Formule 1 in 1991 verhuisde naar Magny-Cours.

In totaal heeft de Formule 1 het circuit van Paul Ricard veertien keer aangedaan. Alain Prost is recordhouder met vier overwinningen op dit circuit. Dit deed hij in 1983, 1988, 1989 en 1990. In totaal wist Alain Prost de Franse Grand Prix zes keer te winnen. Recordhouder is Michaël Schumacher. De Duitser was acht keer de beste in Frankrijk. Alle acht keer op Magny-Cours in 1994, 1995, 1997, 1998, 2001, 2002, 2004 en 2006. De laatste winnaar van de Grand Prix van Frankrijk was Felipe Massa voor Ferrari in 2008. De Fransen moeten al een tijdje wachten op een Franse winnaar in eigen land. De laatste die dit lukte was Alain Prost in 1993.

Een van de meest gedenkwaardige Franse Grand Prix’ was die van 2002. Michaël Schumacher won de race en besliste zo het wereldkampioenschap al in juli van dat jaar voor de vijfde keer in zijn voordeel. Dit was een reden voor de Formule 1 om het puntensysteem een jaar later iets te veranderen.

De reden dat de Formule 1 weg is gegaan uit Frankrijk lag bij de voormalige baas van de Formule 1 Bernie Ecclestone. Hij was geen fan van Magny-Cours en besloot om liever naar landen als Singapore en Abu Dhabi te gaan. Met Liberty Media, de nieuwe eigenaren van de Formule 1 keert men in 2018 dus terug in Frankrijk. Voor het eerst zullen er dan drie Grand Prix’ in drie opeenvolgende weekenden worden verreden.

Circuit Paul Ricard

Het Circuit Automobile Paul Ricard is een erg snel circuit. De baan kent verschillende lange rechte stukken met vooral snelle en golvende bochten. Het circuit is 5,8 kilometer lang waarmee je het kunt vergelijken met een circuit als Monza. Verwacht wordt dat de Grand Prix zo’n 53 ronden zal beslaan. Evenveel als Monza, Italië en Suzuka, Japan.

Het circuit ligt er nog net zo bij als vroeger. Er is alleen één aanpassing gedaan. Om de snelheid er iets uit te halen en het circuit nog wat technischer te maken ligt er op het lange rechte stuk na bocht vier halverwege een drietal slingerende bochten. Hierdoor bevat de baan niet meer tien maar dertien bochten, nog altijd behoorlijk weinig voor een circuit. Het circuit kent maar vier echt langzame bochten, te weten: bocht twee, drie, tien en dertien.

In 1986 werd er een aantal andere bochten ingelegd op het middenterrein zodat delen van de baan konden worden afgesneden. Hierdoor worden er tegenwoordig veel verschillende races gehouden op Paul Ricard waarbij iedere klasse zo’n beetje z’n eigen lay-out heeft op het circuit. De Formule 1 heeft tussen 1986 en 1990 ook een korter deel van het circuit gebruikt.

Le Castellet tijdens de Grand Prix

Le Castellet ligt in het zuiden van Frankrijk in de bekende Provence. Het stadje hoort bij het arrondissement van Toulon. Le Castellet is een rustig stadje met 4.000 inwoners, maar met Marseille en Toulon zijn er genoeg andere leuke plekken te vinden in de omgeving.

Paul Ricard heeft veel racehistorie net als heel Frankrijk dus de Formule 1 zal er erg leven. Zeker nu de Fransen weer het team van Renault hebben in de koningsklasse van de autosport. In Esteban Ocon bij Force India hebben ze een groot talent die in de toekomst nog veel kan bereiken.

Het circuit ligt een paar kilometer ten noorden van Le Castellet. Marseille ligt zo’n 43 kilometer ten westen van het circuit en Toulon bevindt zich op 33 kilometer en zuidoosten van het circuit. Het circuit is het best te bereiken met de auto.

Bereikbaarheid van Le Castellet

Vanuit Amsterdam kun je vliegen op het Aéroport Marseille Provence. Van daaruit is het nog ongeveer 50 kilometer naar het circuit. OV is er buiten de steden niet super geregeld, daarom wordt aangeraden om een auto te huren. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon vanuit Nederland met je eigen auto richting Zuid-Frankrijk rijden. Dan kun je bovendien mooi de omgeving verkennen van de beroemde Provence en de Côte d’Azur.

Je kunt ervoor kiezen om in Marseille of Toulon een hotel te pakken, maar voor de afwisseling kun je ook kiezen voor een camping in de buurt van het circuit of een simpele maar knusse bed & breakfast in de omgeving van Le Castellet. Er valt genoeg te kiezen, maar wees er wel op tijd bij, want voor je het weet vis je achter het net.

© F1Reis.nl.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement