Grand Prix van Rusland 2017 verslag

Valtteri Bottas heeft zijn eerste Grand Prix uit zijn carrière op zijn naam geschreven. De Fin, die dit jaar de overstap naar Mercedes heeft gemaakt, kende een razendsnelle start en lag na bocht één al aan de leiding. Max Verstappen heeft het maximale uit zijn race weten te halen. Vanaf een zevende startplek eindigde Max uiteindelijk als vijfde. 

Net als in Bahrein begon de race met slechts negentien rijders, en opnieuw was een McLaren daar debet aan. Fernando Alonso kreeg motorproblemen in de opwarmronde en moest dus al uitvallen nog voordat de race überhaupt begonnen was Bij de start kwam Bottas goed weg, vanaf de derde plek passeerde hij de beide Ferrari’s nog voor bocht één. Voor Jolyon Palmer en Romains Grosjean eindigde de race in die eerste bocht. De Renault en de Haas kwamen met elkaar in aanraking en konden niet verder. Even later, in ronde vijf, Na zat de race er al op voor Daniel Ricciardo. Max’ teamgenoot kreeg te maken met remproblemen en moest daardoor de strijd staken.

Ook deze GP kende een één-stop-strategie. Bottas ging als eerste naar binnen, waardoor Vettel de leiding overnam, maar na de pitstops waren de rollen weer omgedraaid. Ondertussen kreeg Lewis Hamilton het maar niet voor elkaar om de juiste pace te vinden en bleef dolend rondrijden op de vierde plaats. Hierdoor kwam ook Kimi Räikkonen in een soort niemandsland terecht op de derde plaats.

Max Verstappen reed inmiddels op de vijfde plaats en dit zou het maximaal haalbare resultaat zijn. Max kwam ook in een gapend gat terecht. De Force India’s konden niet in de buurt komen, maar zelf kon Max geen aansluiting vinden met de Ferrari’s en de Mercedessen. ‘The Silver Arrows’ en ‘de Scuderia van de steigerende paarden’ zijn dit jaar gewoon oppermachtig voor de Red Bull van de Nederlander.

In het slot van de race reed Vettel het gat met Bottas langzaam dicht en hij kwam op de staart van de Fin te zitten. Een intens gevecht volgde, maar Bottas hield het vol en behaalde zo zijn eerste overwinning in de Formule 1. Hij heeft er vijf jaar op moeten wachten nadat hij de voorgaande vier seizoenen bij Williams viel te bewonderen. Die andere Fin, Kimi Räikkonen, eindigde op elf seconden als derde. Hamilton gaf liefst 35 seconden toe op zijn teamgenoot. Max Verstappen kon niets anders doen dan keurig vijfde worden.

Opvallend feitje is dat er, op de start en bij de pitstops na, op de baan zelf niet is ingehaald. Max Verstappen schoof twee plekken op bij de start en Bottas ging van drie naar één bij de start. Hierna werd er op de baan niet meer ingehaald. Dit heeft alles te maken met het feit dat de auto’s dit jaar groter zijn en er dus meer downforce is. Als coureurs te dichtbij hun voorganger komen worden ze juist afgeremd, in plaats van dat ze dichterbij komen.

Winnaar: Valtteri Bottas, Mercedes
2e plaats: Sebastian Vettel, Ferrari
3e plaats: Kimi Räikkonen, Ferrari
Pole-position: Sebastian Vettel, Ferrari: 1:33.194
Snelste raceronde: Kimi Räikkonen, Ferrari: 1:36.844

WK-stand coureurs na GP Rusland 2017

  1. Sebastian Vettel, Ferrari 86 ptn
  2. Lewis Hamilton, Mercedes 73 ptn
  3. Valtteri Bottas, Mercedes 63 ptn
  4. Max Verstappen, Red Bull 35 ptn

WK-stand constructeurs na GP Rusland 2017

  1. Mercedes 136 ptn
  2. Ferrari 135 ptn
  3. Red Bull Racing-TAG Heuer 57 ptn
Copyright F1reis.nl 2018 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement