Grand Prix van Mexico 2016 verslag

Lewis Hamilton heeft zijn kansen op een vierde wereldtitel in leven gehouden door de Grand Prix van Mexico 2016 op zijn naam te schrijven. Na opnieuw van pole-position te zijn vertrokken wist de Brit zijn Duitse rivaal en teamgenoot Nico Rosberg eenvoudig achter zich te houden. Max Verstappen en Sebastian Vettel zorgden in de slotfase voor veel vuurwerk. Eerst finishte Verstappen als derde. Direct na de race werd dat opeens Vettel, maar later bleek Ricciardo derde te zijn geworden.

Winnaar: Lewis Hamilton, Mercedes

2e plaats: Nico Rosberg, Mercedes

3e plaats: Daniel Ricciardo, Red Bull
Pole-position: Lewis Hamilton, Mercedes: 1:18.704
Snelste raceronde: Daniel Ricciardo, Red Bull: 1:21.134

In de eerste bocht verremde Lewis Hamilton zich en schoot daardoor rechtdoor. Hij kreeg hier van de wedstrijdleiding echter geen tijdstraf door, omdat het voordeel niet groot genoeg zou zijn. In diezelfde eerste bocht raakten Rosberg en Verstappen elkaar met hun achterbanden. Voor Pascal Wehrlein (Manor) zat de race er direct op hij werd aangetikt door Esteban Gutiérrez (Haas) en kwam zo in contact met een Sauber.

In de safetycarsituatie die volgde besloot Daniel Ricciardo om maar meteen de pits in te duiken. Hierdoor komt hij na de eerste serie pitstops weer op de vierde plek terecht voor Max Verstappen. De goedlachse Australiër zag echter dat Verstappen een stuk sneller was en besloot dus om aan de kant te gaan voor de Nederlander.

Hierna leek de race een beetje als de welbekende nachtkaars uit te gaan, maar het spektakel bleef bewaard tot de laatste 20 rondjes. Max Verstappen was zo snel dat hij razendsnel aan de staart van Nico Rosberg kwam. Hier probeerde Verstappen een waanzinnige inhaalactie binnendoor, maar deze mislukte. Ricciardo besloot om nog een keer te stoppen en dit bleek achteraf een hele goede tactische zet te zijn.

Met nog drie rondjes voor de boeg brak het bloedstollende gevecht uit tussen Verstappen en Vettel. Vettel was vele malen sneller en Max Verstappen verremde zich net als Hamilton aan het begin deed. Vettel had de Nederlander bijna te pakken en volgens de officiële lezing van de regels had Verstappen zijn plek moeten afstaan aan Vettel. Dit deed hij echter niet, waarna Vettel begon te tieren over de boardradio. Zelfs zo erg dat hij wedstrijdleider Charlie Whiting uitschold. Dit kwam Vettel op een officiële reprimande te staan.

Doordat Verstappen Vettel achter zich hield kon Ricciardo de aansluiting vinden en hij zette dan ook een inhaalactie in. Vettel verdedigde, maar ging van zijn lijn af tijdens het remmen, en laat dit nou net verboden zijn sinds de Grand Prix van de Verenigde Staten, omdat Max Verstappen in Japan voor veel ophef zorgde door op deze manier zijn plek te verdedigen. Het gevolg? Max Verstappen finishte als derde maar moest die plek meteen inleveren door een vijf seconden tijdstraf. Na de podiumceremonie kon ook Vettel zijn bokaal weer inleveren want voor het onverantwoord verdedigen van zijn plek kreeg ook hij een tijdstraf van vijf seconden. Ricciardo werd dus derde, Verstappen vierde en Vettel vijfde. Uiteraard achter de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Rosberg kan in Brazilië de wereldtitel binnenhalen als hij 6 punten meer pakt dan Lewis Hamilton. Door deze uitslag is Daniel Ricciardo definitief zeker van de derde plaats in het wereldkampioenschap.

WK-stand na GP Mexico 2016
1. Nico Rosberg, Mercedes 349 ptn
2. Lewis Hamilton, Mercedes 330 ptn
3. Daniel Ricciardo, Red Bull 242 ptn
6. Max Verstappen, Red Bull 177 ptn

Copyright F1reis.nl 2017 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl