Grand Prix van Melbourne, Australië 2017 verslag

max verstappen

Sebastian Vettel heeft de openingsrace van het seizoen 2017 op zijn naam geschreven. De Duitse viervoudig wereldkampioen had een slimmere pitstop strategie waardoor hij halverwege de race voor Lewis Hamilton terecht kwam. Die leidende positie zou Vettel niet meer weggeven. Max Verstappen eindigde als vijfde.

Met de nieuwe technische reglementen liet Mercedes zien opnieuw tot het snelste team te behoren. Het hele weekend was Lewis Hamilton de snelste coureur, gevolgd door zijn nieuwe teamgenoot Valtteri Bottas. In de kwalificatie wist Vettel zich tussen de Mercedessen te proppen op de startgrid. Bij de start kwamen de voorste mannen allemaal goed weg. Max Verstappen startte als vijfde en wist het Kimi Räikkonen heel lastig te maken, maar hij kwam er niet voorbij.

Het eerste incident vond al plaats na drie bochten. Kevin Magnussen (Haas) tikte Marcus Ericsson (Sauber) van de baan. Beide coureurs konden door, maar zouden later allebei alsnog uitvallen.

Na achttien ronden besloot Lewis Hamilton om zijn enige pitstop te maken. Dit was erg vroeg en het duurde ook lang voordat de rest zijn voorbeeld zou volgen. Na zijn pitstop kwam Hamilton vast te zitten achter Max Verstappen en hij wist hier met geen mogelijkheid voorbij te komen. Zeven ronden later was het de beurt aan Vettel om zijn pitstop te maken. Hij wist te profiteren van het oponthoud van Hamilton door Verstappen waardoor hij net voor de beide wagens terug de baan op kwam.

Nadat Max Verstappen zijn pitstop had gemaakt – en weer terugviel naar de vijfde plaats – kon Hamilton het gat met Vettel gaan dichten. In voorgaande seizoenen was dat nooit een probleem geweest en zou Hamilton vaak alsnog makkelijk hebben gewonnen. Maar tijdens de Grand Prix van Australië liep de voorsprong van Vettel juist alleen maar op.

Waar Max Verstappen rustig op de vijfde plaats reed en wist dat er op dit moment gewoon niet meer in zat beleefde teamgenoot Daniel Ricciardo een rampweekend. In de kwalificatie (Q3) crashte de Australiër voor eigen publiek en in de race viel de wagen stil door een probleem met de brandstofdruk in de auto. Opvallend was dat er liefst zeven coureurs de eindstreep niet haalden, allemaal door mechanische problemen. Sommige teams moeten blijkbaar dus best nog een beetje wennen aan de nieuwe technische reglementen, zoals de bredere banden en de lagere en bredere vleugels.

Sebastian Vettel zou uiteindelijk een voorsprong van bijna tien seconden overhouden op Lewis Hamilton en wist de race daarmee glansrijk te winnen. De derde plaats was er voor Valtteri Bottas. Max Verstappen moest genoegen nemen met de vijfde plaats. De auto van Red Bull Racing is op dit moment gewoon nog niet snel genoeg om zich echt te kunnen mengen in een gevecht met Mercedes en Ferrari.

Winnaar: Sebastian Vettel, Ferrari
2e plaats: Lewis Hamilton, Mercedes
3e plaats: Valtteri Bottas, Mercedes
Pole-position: Lewis Hamilton, Mercedes: 1:22.188
Snelste raceronde: Kimi Räikkonen, Ferrari: 1:26.538

WK-stand na GP Australië 2017

1. Sebastian Vettel, Ferrari 25 ptn
2. Lewis Hamilton, Mercedes 18 ptn
3. Valtteri Bottas, Mercedes 15 ptn
5. Max Verstappen, Red Bull 10 ptn

Copyright F1reis.nl 2019 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement