Grand Prix van Italië Monza 2016 verslag

De Grand Prix van Italië van 2016 viel ten prooi aan Nico Rosberg. Na een goede start was de Duitser stalgenoot Lewis Hamilton te snel af en gaf zijn voorsprong daarna niet meer uit handen. Max Verstappen stelde teleur met een zevende plaats.

Lewis Hamilton wilde, na derde te zijn geworden op Spa en het wisselen van zijn volledige power unit, weer graag winnen om zo uit te lopen op Rosberg. Bij de start ging het echter direct mis voor de Brit. Hij kwam slecht van zijn plek, viel terug naar P5, en zag Rosberg de leiding overnemen. Ook Max Verstappen had een slechte start. Verstappen viel terug van P7 naar P12. Degene die het echt bont maakte was Esteban Gutiérrez. De Mexicaan had zich voor het eerst in Q3 weten te knokken, maar viel bij de start terug van P10 naar P21! Weg kansen op een mooi resultaat.

Een paar rondjes verder vond het enige ongeluk van de race plaats. Jolyon Palmer en  Felipe Nasr reden tegen elkaars wielen aan. Beide coureurs vielen hierdoor uit. Palmer had een zwaar beschadigde neus van zijn auto en Nasr had problemen met de ophanging. Nasr probeerde, na een korte reparatie in de pits, weer te gaan rijden, maar een paar ronden later vond hij zijn definitieve Waterloo.

Hamilton lag na de start op P5 en moest zich weer naar voren zien te knokken. De winst leek al gauw uit zicht, want Rosberg had in no time een voorsprong van tien seconden te pakken op de drievoudig wereldkampioen. Hamilton nam zijn tijd om weer naar voren te komen, Mercedes had namelijk een 1-stopstrategie, waar de meeste andere teams voor een 2-stopper gingen. Zo kwam het dat de auto’s één voor één wegvielen voor de neus van Hamilton en hij al snel weer tweede lag. Die 1-stopstrategie bleek uiteindelijk een meesterzet voor Hamilton.

Max Verstappen vocht zich vanuit het middenveld terug naar voren. Na tien ronden reed de Nederlander weer in de punten na een knappe inhaalactie op Fernando Alonso. Hij wist de tweevoudig wereldkampioen te verschalken op het rechte stuk voor de eerste bocht. Na zijn eerste stop kwam Verstappen achter Gutiérrez te zitten, maar hier wist hij zich snel van te ontdoen met alweer een mooie inhaalactie zoals we die zo vaak zien van het supertalent.

Waar de Ferrari’s en Red Bulls kozen voor de rode supersoft- en de gele softband besloot Mercedes om slechts één stop te maken. Dit betekende dat Hamilton en Rosberg een lange eindstint reden op de witte mediumband. Deze band is langzamer, maar Mercedes wist dit te compenseren met hun geweldige snelheid. Hierdoor eindigde Lewis Hamilton uiteindelijk nog voor de Ferrari’s op een tweede plaats. Fernando Alonso besloot nog een late stop te maken om de race te eindigen op supersofts. Dit resulteerde in de snelste raceronde: 1:25.340. Het leverde hem echter geen punten op. Max Verstappen pakte nog zes punten met een zevende plaats en wist zijn verprutste start hiermee enigszins weg te poetsen, ware het niet dat hij veel hoger had kunnen eindigen met een goede start.

Uitslag

  • Winnaar: Nico Rosberg, Mercedes
  • 2e plaats: Lewis Hamilton, Mercedes
  • 3e plaats: Sebastian Vettel, Ferrari
  • Pole-position: Lewis Hamilton, Mercedes: 1:21.135
  • Snelste raceronde: Fernando Alonso, McLaren: 1:25.340

WK-stand na GP Italië 2016

  1. Lewis Hamilton, Mercedes 250 ptn
  2. Nico Rosberg, Mercedes 248 ptn
  3. Daniel Ricciardo, Red Bull 161 ptn
  4. Max Verstappen, Red Bull 121 ptn
Copyright F1reis.nl 2019 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement