Grand Prix van Abu Dhabi 2016 verslag

Nico Rosberg heeft zich in Abu Dhabi voor het eerst tot wereldkampioen weten te kronen. In de spannende slotrace van het seizoen in Abu Dhabi was Lewis Hamilton de beste, maar voor Rosberg volstond een podiumplaats om zijn eerste wereldtitel binnen te halen. Max Verstappen wist zich in een inhaalrace naar de vierde plaats te knokken, mede door een hele goede pitstopstrategie van het team van Red Bull.

Winnaar: Lewis Hamilton, Mercedes
2e plaats: Nico Rosberg, Mercedes

3e plaats: Sebastian Vettel, Ferrari
Pole-position: Lewis Hamilton, Mercedes: 1:38.755
Snelste raceronde: Sebastian Vettel, Ferrari: 1:43.729

Lewis Hamilton wist voor de race één ding. De Engelsman moest de race winnen, maar hij kon alleen wereldkampioen worden als Nico Rosberg naast het podium zou finishen. Beide Mercedessen, met Hamilton vanaf pole-position, kwamen goed weg evenals de beide Ferrari’s. Dit gold niet voor de Red Bulls. Ricciardo verloor een plek aan Kimi Räikkonen terwijl Max Verstappen de Force India van Nico Hülkenberg aan zich voorbij zag gaan. Beide auto’s raakten elkaar bij de start waarna Verstappen spinde en als allerlaatste zijn race moest voortzetten.

Waar de Mercedessen normaliter snel een grote voorsprong pakten op de concurrentie gebeurde dat deze race niet. Hamilton wist namelijk dat Rosberg dan onbedreigd naar de tweede plaats kon rijden. Hij wilde hoe dan ook het gat klein houden zodat Rosberg de druk van de Ferrari’s en de Red Bulls zou gaan voelen. De spin van Verstappen was dan ook een flinke streep door de rekening van Hamilton.

Het overgrote deel van het veld startte de race op ultrasofts. Red Bull koos voor de softband. Dit bleek vooral voor Max Verstappen een gouden greep. Waar de meeste coureurs binnen tien ronden hun eerste pitstop maakten koos Verstappen ervoor om voor een één-stopper te gaan. Hierdoor kwam hij al gauw in een gevecht terecht met Nico Rosberg en kwam Rosberg in de situatie terecht waar Hamilton van tevoren op hoopte. Uiteindelijk kwam Verstappen ook even op de tweede plaats te liggen, maar Rosberg wist de Nederlander toch te passeren.

Verstappen kwam na zijn pitstop op P3 te liggen en hield lange tijd zicht op het podium. Vettel koos echter voor een zachtere bandencompound aan het einde van de race en kon daardoor zijn teamgenoot en beide Red Bulls passeren. Toen kwamen de vier voorste coureurs in een innig gevecht. Hamilton ging zo langzaam rijden dat Rosberg, Vettel en Verstappen in een treintje kwamen te zitten. Hamilton en Vettel probeerden Rosberg nog tot een fout te dwingen, maar de Duitser bleef koel en stuurde zijn zilvergrijze bolide als tweede over de finishlijn, achter zijn teamgenoot.

34 jaar na zijn vader Keke is nu dus ook Nico Rosberg wereldkampioen. Hiermee zijn zij het tweede vader-zoonkoppel dat de wereldtitel binnenhaalt na Graham (1962 en 1968) en Damon Hill (1996). Voor Max Verstappen kwam er een mooi einde van het jaar. Van achteraan het veld naar de vierde plaats knokken is iets om trots op te zijn zo gaf hij zelf ook aan. De Nederlander eindigde als vijfde in de WK-stand met 204 punten en in Spanje behaalde hij dus zijn allereerste GP-overwinning in Spanje.

Eindstand WK
1. gouden-medaille Nico Rosberg, Mercedes 385 ptn
2. zilveren-medaille Lewis Hamilton, Mercedes 380 ptn
3. bronzen-medaille Daniel Ricciardo, Red Bull 256 ptn
5. Max Verstappen, Red Bull 204 ptn

Copyright F1reis.nl 2019 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement