Formule 1 Grand Prix van Hockenheim, Duitsland 2024

Hockenheim_Panorama
Hockenheimring_Baden-Württemberg_Luftbild_2
Boxengasse_Hockenheim
woensdag 24 juli 2024 t/m zondag 28 juli 2024

Arrangementen & reizen GP Hockenheim

agoda logo
agoda logo Overnachten dichtbij het circuit? Via Booking.com boek je voordelig een hotel!
Bekijk hotels
tix logo
tix logo Vergelijk de goedkoopste vluchten via Tix.nl
Bekijk vluchten

Tickets GP Hockenheim

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe reizen, ticket prijzen of arrangementen naar Hockenheim bekend zijn? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte.

Grand Prix van Duitsland: Thuis in autoland

De Grand Prix van Hockenheim stond in 2019 voor het laatst op de kalender. Het is niet bekend wanneer en of Hockenheim ooit weer terug zal komen als Grand Prix.

Duitsland kent één van de grootste auto-industrieën van de wereld. Daarom is het niet verwonderlijk dat er al sinds 1951 een Formule 1 Grand Prix wordt gehouden in het land. Eerst vooral op de Nordschleife van de Nürburgring, maar de laatste jaren steeds vaker op de Hockenheimring.

Jarenlang vond de Grand Prix van Duitsland plaats in ‘de groene hel’, zoals de legendarische Nordschleife van de Nürburgring wordt genoemd. Hier kwam na 1976 een einde aan. In dat jaar kreeg Niki Lauda zijn fameuze ongeluk waarbij zijn Ferrari in brand vloog en hij bijna verongelukte. Door dit ongeluk ging de wereldtitel later dat jaar naar zijn concurrent van McLaren James Hunt. Deze strijd staat nog altijd bekend als de meest intense rivaliteit in de Formule 1, nog intenser dan die van Prost en Senna.

Formule 1 in Hockenheim: de geschiedenis

Na een race in 1970, verplaatste Vanaf de Duitse Grand Prix in 1977 definitief naar de Hockenheimring. De bijna 23 kilometer lange Nordschleife van de Nürburgring werd als te gevaarlijk beschouwd. Later zou de Nürburgring terugkeren als de Grand Prix van Europa op een aangepaste lay-out. Sinds 2007 wordt er om en om gereden op zowel de Hockenheim- als de Nürburgring.

De Hockenheimring zag er in 1977 nog heel anders uit dan nu. Het circuit deed destijds erg denken aan Monza qua snelheid, qua lengte, maar ook qua vorm. Bij de huidige bocht twee en drie gingen de coureurs rechtdoor het bos in. Het circuit had weliswaar zestien bochten, maar dit waren vooral snelle chicanes tussen de lange rechte stukken in. Doordat de coureurs veel door de bossen reden waren er relatief weinig plekken voor tribuneplaatsen, en door de hoge snelheden werd er weinig ingehaald. Om toeschouwers meer te kunnen laten zien en de snelheid iets naar beneden te halen werd het circuit in 2002 grondig verbouwd en ingekort tot het circuit zoals we dat tegenwoordig kennen. Veel teams en coureurs vinden dat nog altijd jammer en denken met weemoed terug aan de oude Hockenheimring.

De meest bijzondere Duitse Grand Prix op Hockenheim is die van 2000. Rubens Barrichello startte vanaf de achttiende plaats, maar wist de race toch nog te winnen voor de beide McLarens van Mika Häkkinen en David Coulthard. Het was, na 123 races zijn allereerste overwinning. De beelden van een tranen met tuiten huilende Barrichello op het podium zijn nog altijd geliefd bij veel Formule 1-fans.

De meest succesvolle coureur op Hockenheim is Michaël Schumacher. Hij wist de Duitse Grand Prix hier vier keer te winnen (1995, 2002, 2004 en 2006). Ayrton Senna won de Grand Prix tussen 1988 en 1990 drie keer op een rij. Van het huidige F1-deelnemersveld is Fernando Alonso hier het meest succesvol met drie overwinningen (2005, 2010 en 2012). Ook de beide Mercedes-coureurs zijn succesvol geweest op Hockenheim. Lewis Hamilton wist hier twee keer te winnen. Nico Rosberg één keer.

Hockenheimring Circuit

Het circuit kenmerkte zich tot 2001 dus als een lang en snel circuit door het bos. Sinds 2002 gaan de coureurs na bocht één, en vlak voor het ingaan van het bos, rechtsaf een naar links afbuigend stuk op, waarna de coureurs een haarspelbocht nemen. Vroeger kwamen de coureurs hier weer uit het bos. In feite snijden de coureurs op dit stuk een deel af van het oude circuit. Vroeger gingen de coureurs hier rechtdoor richting het stadiongedeelte waar start/finish ligt, maar sinds 2002 gaan de coureurs eerst nog een bochtensectie in voor de grote Mercedes-Benz tribune langs. Deze bocht is er ook neergelegd zodat meer supporters de race kunnen bekijken. Tegenwoordig kenmerkt het circuit zich door een lengte van 4.5 kilometer, zeventien bochten en worden er 68 ronden op verreden.

Hockenheim tijdens de Grand Prix

Het circuit ligt vlakbij de gelijknamige plaats Hockenheim. Dit een stadje waar zo’n 21.000 mensen wonen. Op zo’n twintig kilometer van het circuit ligt het grotere Mannheim. Op ongeveer 90 kilometer afstand ligt Frankfurt am Main, en iets verder Stuttgart. Genoeg steden en dorpjes dus om naast het circuit een dagje naartoe te gaan.

Formule 1 is heel erg populair in Duitsland. Dit komt uiteraard doordat het land misschien wel de grootste coureur aller tijden heeft voortgebracht: Michaël Schumacher. Met zijn zeven wereldtitels heeft hij zijn land echte successen geschonken, maar ook Sebastian Vettel betekent veel voor de Duitsers met zijn vier wereldtitels tussen 2010 en 2013, maar ook door zijn sympathieke uitstraling. Daarnaast heeft Duitsland natuurlijk een grote auto-industrie wat maakt dat autosport logischerwijs belangrijk is voor veel Duitsers. In een raceweekend op Hockenheim is dit allemaal te voelen.

In de omgeving zijn, zowel in de steden als op het platte land veel hotels en bed & breakfasts te vinden waar overnacht kan worden. Mocht je van een feestje houden is een camping ook een goede optie. De campings rondom Hockenheim staan bekend als sfeervol en gezellig met veel feesten. Als je het niet erg vindt om wat minder te slapen is dit een perfecte optie.

Bereikbaarheid van Hockenheim

Zowel Frankfurt als Stuttgart hebben een vliegveld waar makkelijk op gevlogen kan worden, maar uiteraard kun je gezien de afstand vanuit Nederland ook met de auto naar het circuit gaan. Dit kan ook makkelijk, aangezien er rondom het circuit veel parkeergelegenheden zijn. Dit is gedaan, omdat vanuit heel Europa mensen per auto makkelijk naar Hockenheim kunnen rijden. Het circuit is slecht bereikbaar per openbaar vervoer. Mocht je dan toch vliegen wordt het aangeraden om een auto te huren op het vliegveld.

© F1Reis.nl.nl 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement