Formule 1 seizoen 2017

Het nieuwe seizoen laat niet lang meer op zich wachten. In 2017 staan er bovendien de nodige veranderingen op het programma aan de auto’s. Daarom nog even een klein spoorboekje voor het nieuwe seizoen.

Wanneer begint het formule 1-seizoen?

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint op vrijdag 24 maart. Op die dag vinden de eerste vrije trainingen plaats in Melbourne, Australië op het circuit van Albert Park. Op zaterdag 25 maart wordt dan de kwalificatie verreden en de race vindt zondagochtend 26 maart om 7:00 uur plaats.


Wat zijn de aangekondigde veranderingen in de Formule 1?

De veranderingen in de Formule 1 voor 2017 zijn extreem te noemen. De auto’s gaan er in veel opzichten behoorlijk anders uitzien. Zo komen de Bargeboards terug. Deze zitten achter de voorwielen tegen de sidepods aan om ervoor te zorgen dat er een betere luchtdoorstroming is.

Het grootste verschil zit hem in de banden. De voorbanden gaan van 245 millimeter naar 305 millimeter en worden zo dus aan beide kanten zes centimeter breder. De achterbanden gaan van 325 millimeter naar 405 millimeter en worden dus aan beide kanten acht centimeter breder. Door deze bredere banden is er meer grip en neemt de downforce toe. Hierdoor zullen de nieuwe auto’s gemiddeld zo’n twee seconden harder gaan dan in het afgelopen jaar het geval was. Het breder maken van de banden heeft ook als gevolg dat de auto’s voor ’t eerst in twee decennia weer twee meter breed zullen zijn.

Verder zal de achtervleugel een stuk omlaag gaan. Door al deze veranderingen zullen de auto’s van 2017 een stuk meer lijken op de auto’s van tien jaar geleden. Enige verschil met die auto’s is de terugkeer van de ‘haaienvin’. Deze vin loopt vanaf het midden van de auto tot bij de achtervleugel. Dit moet ook zorgen voor een betere luchtdoorstroming. In 2010-2011 reden al een aantal teams met deze vinnen, maar uiteindelijk werden ze verboden. In 2017 zullen alle teams zo’n vin op de auto hebben zitten. Sommige teams, waaronder Mercedes en Ferrari, experimenteren nog met een speciale T-vormige vleugel achterop deze vin. Dit is dus een mini-vleugeltje die zich voor de achtervleugel bevindt.

Het team van Mercedes heeft ook een vin op de auto, maar deze is een stuk kleiner. Het wordt dus interessant om te zien wat de invloed van de vin op de auto’s zal zijn. De ontwerpen zijn nog niet definitief en kunnen ook tijdens het seizoen nog een beetje worden aangepast.


Wat zijn de verwachtingen voor de coureurs?

Verwacht wordt dat de coureurs dus harder gaan en aangezien de auto’s breder zijn zullen meer botsingen in het begin van het seizoen zeker tot de mogelijkheden behoren. Wat er verder voor de coureurs gaat veranderen is dat er geen rollende start meer komt achter de safety car wanneer er in regenachtige omstandigheden achter de safety car gestart wordt. Dit moet de spanning wat meer terugbrengen in regenraces.

Ook kan een coureur niet meer strafplekken krijgen dan er plek is op de grid voor het wisselen van onderdelen. Zo had Lewis Hamilton vorig seizoen een keer 75 strafplekken omdat hij zijn hele power unit liet vervangen, maar hij mocht de race gewoon vanaf plek 22 beginnen. Veel coureurs klagen nog over nekpijn. Door de hogere snelheden in de bochten krijgen de coureurs meer G-krachten op hun nek te verduren. Hier zullen de coureurs nog aan moeten werken om hun nekspieren nog krachtiger te krijgen dan ze al waren.

Wat zijn de verwachtingen voor de teams?

De teams richten zich vooral op het aanpassen van de auto aan de nieuwe regelgeving. Wanneer we naar het sportieve perspectief kijken zullen de teams van Mercedes, Red Bull en Ferrari vooraan verwacht worden. Wie er precies het snelste is kan nog niet gezegd worden. Door de nieuwe regelgeving valt daar nog geen pijl op te trekken. Bovendien hebben de teams tijdens de wintertests in Barcelona nog niet het achterste puntje van hun tong laten zien.

Mercedes kan bijvoorbeeld elke dag het snelste zijn, maar dat zou ook kunnen komen doordat Red Bull zich vooral richt op de langere stints zoals die in een race gereden gaan worden. Het zal pas in de vrije trainingen en de kwalificatie op 24 en 25 maart in Australië duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen. Vanaf dat moment gaat iedereen volle bak.


Nieuwkomers en transfers in de Formule 1

De enige debutant van 2017 is de Canadees Lance Stroll. Met zijn leeftijd van 18 jaar volgt hij Max Verstappen op als jongste coureur van de grid. In 2016 werd hij Europees Formule 3-kampioen. In 2014 won hij bovendien al het kampioenschap in de Formule 4. Wel is het opmerkelijk te noemen dat Stroll vanuit de F3 meteen doorstoot naar de F1. Vaak gaan coureurs eerst nog naar de GP2.

Verder hebben er een aantal transfers plaatsgevonden:

CoureurOude team/rolNieuwe team
Valtteri Bottas (FIN)WilliamsMercedes
Lance Stroll (CAN)Williams
Esteban Ocon (FRA)ManorForce India
Stoffel Vandoorne (BEL)McLaren (testcoureur)McLaren
Kevin Magnussen (DEN)RenaultHaas
Nico Hülkenberg (DUI)Force IndiaRenault
Pascal Wehrlein (DUI)ManorSauber
  • Nico Rosberg maakte vijf dagen na zijn gewonnen wereldtitel bekend te stoppen. Bottas is zijn opvolger.
  • Hierdoor heeft Felipe Massa besloten om toch nog een jaar bij Williams te blijven naast Lance Stroll.
  • Esteban Ocon is een talent van Mercedes. Vorig jaar mocht hij ervaring opdoen bij Manor. Dit jaar is hij gestald bij Force India, omdat zij gebruik maken van Mercedes-motoren.
  • Stoffel Vandoorne is bij McLaren de opvolger van de gestopte Jenson Button.
  • Kevin Magnussen moest bij Renault wijken voor Nico Hülkenberg.
  • Haas zag Magnussen als een buitenkansje om de tegenvallende Esteban Gutiérrez aan de kant te kunnen zetten.
  • Sauber maakte plaats voor Pascal Wehrlein door Felipe Nasr aan de kant te zetten.

Hoe laat starten de Formule 1 Grand Prix 2017 (Nederlandse tijdstippen)?

De standaardtijd (aanvang) voor races in Europa is 14:00 uur Nederlandse tijd. Daarnaast worden de Grand Prix’ van Bahrein, Singapore en Abu Dhabi daar in de avond verreden waardoor ook deze overdag te zien zijn in Nederland. Voor de races in Australië, China, Maleisië en Japan zal je je wekker moeten zetten. Voor de races van Canada, de VS en Mexico zal je wat langer op moeten blijven.

Hieronder een overzicht:

Grand PrixDatumStarttijd (NL tijd)
Australië26 maart7:00 uur
China9 april8:00 uur
Bahrein16 april17:00 uur
Rusland30 april14:00 uur
Spanje14 mei14:00 uur
Monaco28 mei14:00 uur
Canada11 juni20:00 uur
Azerbeidzjan25 juni15:00 uur
Oostenrijk9 juli14:00 uur
Groot-Brittannië16 juli14:00 uur
Hongarije30 juli14:00 uur
België27 augustus14:00 uur
Italië3 september14:00 uur
Singapore17 september14:00 uur
Maleisië1 oktober9:00 uur
Japan8 oktober7:00 uur
Verenigde Staten22 oktober21:00 uur
Mexico29 oktober20:00 uur
Brazilië12 november17:00 uur
Abu Dhabi26 november14:00 uur
Copyright F1reis.nl 2019 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl | Privacy statement