De 10 hoogtepunten van Ayrton Senna

Ayrton Senna is misschien wel de meest populaire Formule 1-coureur die ooit geleefd heeft. Niet eens zozeer door zijn sportieve prestaties, maar vooral door zijn persoonlijkheid. Hij stond bekend als een echte ambassadeur voor de sport en voelde zich voor niemand te groot. Het feit dat hij in het harnas stierf heeft helaas bijgedragen aan zijn legendarische status.

1. GP Monaco 1984
In zijn vijfde Grand Prix stal Senna direct de harten van veel Formule 1-fans. Senna reed voor het achterhoede team van Toleman. In Monaco begon het voor de race echter te gieten van de regen en dit hield niet meer op. Hierop liet Senna voor het eerst zien wat voor een regenkoning hij was. Senna knokte zich naar voren en kwam voor het eerst in een gevecht met zijn latere aartsrivaal Alain Prost. Uiteindelijk moest Senna wel zijn meerdere in Prost erkennen in deze race, maar met een tweede plaats had Senna zijn naam gevestigd.

2. GP Portugal 1985
Na zijn debuutjaar bij Toleman werd Senna opgepikt door Lotus. Destijds een subtopper die nog regelmatig meestreed om overwinningen, maar al jaren geen wereldtitel meer had gewonnen. Tijdens Senna’s tweede race voor dit team was het meteen raak. Senna startte van pole-position en gaf die leidende positie niet meer weg. Sterker nog, Senna wist meer dan een minuut voor nummer twee Michele Alboreto (Ferrari) te finishen. Uiteraard zou je bijna zeggen, regende het weer en Senna bewees maar weer eens dat hij, ondanks de hitte uit Brazilië, een enorme fan is van de regen.

3. GP Japan 1988
In 1988 verkaste Senna naar het team van McLaren waar hij teamgenoot werd van Alain Prost. McLaren was oppermachtig dit seizoen. De Britse renstal won vijftien van de zestien races. Senna won er acht, Prost zeven. In de één-na-laatste race van het seizoen in Japan wist Senna zijn teamgenoot ruim voor te blijven en hiermee was de strijd beslist.

4. GP Japan 1989
De Grand Prix van Japan van 1989 zal niet zo zeer een hoogtepunt voor Senna zijn, maar het vormde wel het hoogtepunt in de rivaliteit tussen Senna en Prost bij McLaren. In de 46e ronde van de race wilde Senna Prost voorbijrijden in de laatste chicane voor start/finish. De twee raakten elkaar. Prost kon niet meer verde r, maar Senna kon na een tijdje toch nog door en won de race ook. Na afloop werd Senna echter gediskwalificeerd waarmee Prost zijn derde wereldtitel pakte. Senna was uiteraard des duivels. Prost koos eieren voor zijn geld en wilde niet langer met Senna in één team racen. Prost koos voor Ferrari.

5. GP Spanje 1990
Senna stond bekend als een coureur die zich erg richtte op de veiligheid van de sport. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje van 1990 crashte Mark Donnelly in zijn Lotus. Hij werd zelfs uit de auto gelanceerd en liep hierbij enkele verwondingen op. Senna heeft de hele reddingsoperatie van Donnelly uitgebreid bekeken vanuit de pits en is zelfs nog naar de plek van het ongeluk toegelopen. Hierna stapte Senna opnieuw de auto in en reed zijn snelste ronde in Spanje, ook al had hij de pole al binnen. Mensen om Senna heen gaven later aan dat hij ‘wraak’ wilde nemen op de baan. Het symboliseert Senna’s sterke karakter. In 1994 was hij ook de enige die naar de plek liep waar Roland Ratzenberger was verongelukt in zijn Simtek, niet wetende dat hem dat lot een dag later ook te wachten stond.

6. GP Japan 1990
Met nog twee races te gaan bedroeg de achterstand van Prost op Senna negen punten. Dit stond destijds gelijk aan één gewonnen race. Senna startte van pole, maar hij was boos dat de man van pole op de vuile kant van de baan moest starten. Bij de start nam Prost de leiding dan ook over. Senna verschafte zichzelf een ‘betere’ positie door aan de binnenkant te blijven zitten. Bij de eerste bocht tikten de twee elkaar aan waardoor de race er voor Senna en Prost al na één ronde opzat. Ondanks alle protesten vanuit het kamp van Prost behield Senna zijn tweede wereldtitel


7. GP Brazilië 1991
Na er al twee keer op het podium te hebben gestaan wist Senna in 1991 eindelijk zijn thuisgrandprix te winnen, en dat ook nog eens in zijn geliefde Sao Paulo. Senna lag de hele race op kop maar had het wel moeilijk en iedereen rekende erop dat Nigel Mansell in zijn Williams Senna nog wel zou gaan passeren. Maar toen kreeg hij opeens een lekke band. Na een gevecht met Riccardo Patrese wist Senna uiteindelijk met drie seconden voorsprong als eerste in zijn thuisstad over de finish te komen.

8. GP Japan 1991
Opnieuw was het Japan waar de titelstrijd werd beslist. Een echte strijd was er niet in 1991. Het was het meest oppermachtige jaar van Senna. Nadat Nigel Mansell al vroeg in de race uitviel wist Senna dat de titel al binnen was. Uiteindelijk finishte Senna als tweede achter Gerhard Berger (Ferrari) en pakte hij zijn derde en laatste wereldtitel. Na afloop gaf Senna toe Prost er in 1990 bewust van de baan te hebben geduwd. Dit kwam hem op veel kritiek te staan onder andere van collega Martin Brundle.

9. GP Monaco 1992
1992 was een moeilijk jaar voor Senna waarin hij geen moment kon opboksen tegen de bolides van Williams, en dat in een seizoen waarin Alain Prost een sabbatical had genomen. Desondanks wist Senna voor de vierde opeenvolgende keer de Grand Prix van Monaco te winnen. De plek waar hij zijn talent in 1984 voor het eerst had laten zien. Nigel Mansell zat de hele race vast achter Senna en kwam er met geen mogelijkheid voorbij. Het was één van de drie zeges van Senna van dat jaar. Zijn belager van Monaco, Nigel Mansell, zou uiteindelijk beslag leggen op de wereldtitel.

10. GP Europa (Donington Park) 1993
De overwinning van Senna op het Britse Donington Park staat bekend als de beste regenrace die ooit door iemand is gereden. Senna startte als vierde in de stortregen maar had na een paar bochten de hele top drie, inclusief Alain Prost, al opzij weten te zetten en gaf deze leiding ook niet meer uit handen. De inhaalrace van Max Verstappen in Brazilië 2016 doet hier deels aan denken, maar ook het kunstje van Max komt nog niet in de buurt van die van Senna. Het leek letterlijk wel of de andere coureurs stilstonden. Senna wist Prost uiteindelijk zelfs op een rondje achterstand te zetten. Hij deed dit bij het hele veld behalve bij Damon Hill, die op anderhalve minuut binnenkwam. Het leek erop dat Senna een goede kans maakte op het pakken van zijn vierde wereldtitel. Maar halverwege het seizoen ging het sportief helemaal mis met Senna en moest hij genoegen nemen met een tweede plek achter Prost. In 1994 rekende iedereen op de tweestrijd met Michaël Schumacher. Maar op 1 mei 1994 verongelukte Senna tijdens de Grand Prix van San Marino. Senna werd slechts 34 jaar oud.

Profiel Ayrton Senna
Geboortedatum: 21 maart 1960
Overlijdensdatum: 1 mei 1994
Nationaliteit: Braziliaans
Aantal races: 161
Overwinningen: 41
Wereldtitels: 3 (1988, 1990, 1991)
Teams: Toleman, Lotus, McLaren, Williams

Copyright F1reis.nl 2017 | F1reis.nl is onderdeel van Dik.nl