De 10 hoogtepunten van Alain Prost

Alain Prost geldt als één van de beste coureurs uit de Formule 1 aller tijden. Echt geliefd was hij niet bij iedereen. Zijn felle en scherpe meningen hebben hem zelfs twee keer zijn baan gekost. Desondanks heeft hij toch vier wereldtitels in de wacht weten te slepen en zal niemand zijn gevechten met Ayrton Senna ooit vergeten.

GP Frankrijk 1981
Nadat Prost in 1980 gedebuteerd had bij het team van McLaren verkaste hij in 1981 naar Renault waar hij met zijn landgenoot René Arnoux een team vormde. In dit jaar had zijn Renault vaak met mechanische problemen te maken. Tijdens zijn thuisrace in het Franse Dijon startte Prost als derde. Al snel kwam hij op de tweede plaats te liggen achter Arnoux. Het duurde niet lang voordat Prost hem voorbijging. Arnoux viel uiteindelijk terug naar P4 en Prost kwam in een intens gevecht met John Watson (McLaren) terecht. Uiteindelijk hield Prost de Fransman twee seconden achter zich en pakte hiermee zijn eerste overwinning. Later dat jaar zou hij ook nog winnen in Nederland en Italië.

GP Zuid-Afrika 1982
Bijna was deze race op het circuit van Kyalami niet gereden door een staking van coureurs als Niki Lauda en Didier Pironi. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten en ging de race toch door. Prost lag dik aan de leiding tot hij in de 41e ronde een lekke band kreeg. Na een pitstop viel Prost nog terug naar de zevende plaats. Maar in de 36 resterende rondjes wist Prost zichzelf weer helemaal naar voren te knokken en won de race met een dikke voorsprong van bijna vijftien seconden op Carlos Reutemann (Williams)

GP Monaco 1984
Waar Ayrton Senna altijd als de koning van Monaco wordt aangeduid was ook Alain Prost zeker niet slecht in het Prinsdom. Tussen 1984 en 1986 won hij de race drie keer achter elkaar. In 1984 vond het eerste gevecht tussen Prost en Senna plaats in een regenachtig Monaco. Prost won in zijn McLaren, maar Senna hield goed stand achter Prost in zijn krakkemikkige Toleman. Prost en Senna wonnen gesamenlijk alle GP’s van Monaco tussen 1984 en 1993. Tien stuks achter elkaar dus.

Gevecht tussen Prost en Senna in Monaco

GP Europa 1985 Tijdens de Grand Prix van Europa in 1985, op het Britse Brands Hatch, viel Prost bij de start ver terug naar P14, maar binnen tien rondjes lag Prost alweer op P6. In de dertiende ronde van de race begaf de motor van concurrent Michele Alboreto (Ferrari) het, waarna Prost wist dat hij aan een vijfde plaats genoeg zou hebben om zijn eerste wereldtitel veilig te stellen. Prost wist zich uiteindelijk naar een vierde plaats te knokken en daarmee was zijn eerste wereldtitel een feit.

Slotfase GP Europa 1985

GP Australië 1986
De GP van Australië van 1986 was de laatste race van het seizoen. Drie coureurs konden nog kampioen worden: Nigel Mansell, Alain Prost en Nelson Piquet. Mansell had d e beste papieren en leek de titel ook binnen te halen. Tot hij in de 64e ronde van de wedstrijd met dik 200 kilometer per uur een klapband kreeg. Hierna bleven Prost en Piquet op de eerste en tweede plaats over. De winnaar van de wedstrijd zou ook de wereldtitel binnenhalen. Prost wist de Braziliaan achter zich te houden en prolongeerde zo zijn wereldtitel. Nelson Piquet liep zijn derde wereldtitel mis, een jaar later zou hij die alsnog pakken.

Klapband Nigel Mansell

GP Brazilië 1987
De meest tactische overwinning van Prost vond plaats tijdens de eerste race van het seizoen van 1987. Williams had een veel betere auto en dus kwalificeerde Prost zich slechts als vijfde. Gedurende race reed Prost extra voorzichtig wat er voor zorgde dat hij maar twee pitstops hoefde te doen. Piquet en Mansell van Williams moesten er drie maken. Daarnaast kreeg Mansell, net als in de laatste race van 1986, te maken met een klapband, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats. Prost won door deze tactiek voor de 26e keer een GP, voor Nelson Piquet en teamgenoot Stefan Johansson.

GP Japan 1989
Qua prestatie zal dit geen hoogtepunt voor Prost zelf zijn. Prost ging aan de leiding met Senna in zijn kielzog. Deze periode vormde het toppunt van de rivaliteit tussen de twee kemphanen. Een jaar eerder had Senna zijn eerste titel gepakt. Senna moest deze race winnen om zijn kansen op de wereldtitel in leven te houden. In de 46e ronde waagde hij het erop en gooide zijn wagen in de laatste bocht naast die van Prost. De twee raakten elkaar waarna Prost niet meer verder kon. Senna kon na een duwtje van de marshalls wel verder, won de race, maar werd na afloop gediskwalificeerd waarna Prost de stand naar 3-1 trok tegen Senna als het gaat om het aantal wereldtitels. Wel besloot Prost dat hij niet meer met Senna wilde racen, en dus verkaste hij naar Ferrari in 1990.

Botsing Prost & Senna

GP van Mexico (1990)
Prost kwalificeerde zich teleurstellend als dertiende voor de race en een overwinning leek de Fransman dan ook te kunnen vergeten. Maar Prost zou Prost niet zijn als hij zichzelf snel naar voren wist te knokken. Bovendien profiteerde hij van een foute gok van Ayrton Senna. De Braziliaan besloot een pitstop minder te maken, maar daardoor had Prost meer grip en kon hem zo dus passeren. Senna’s 100e GP eindigde in mineur toen hij een klapband kreeg en de race moest staken. Prost won eenvoudig met een halve minuut voorsprong op Nigel Mansell.

GP Zuid-Afrika in 1993
Aan het einde van het seizoen 1991 werd Prost door Ferrari ontslagen nadat hij had aangegeven dat de auto in Japan aanvoelde als een ‘verschrikkelijke truck’. Hierdoor zat Prost in 1992 zonder team en laste hij een sabbatical in. In 1993 kwam Prost terug. Hij werd bij Williams de opvolger van de gestopte Nigel Mansell, die afscheid nam na het veroveren van de wereldtitel in 1992. Tijdens zijn eerste race na zijn comeback liet Prost op 37-jarige leeftijd zien nog altijd niet versleten te zijn. Prost mocht van pole-position vertrekken en won de race in Zuid-Afrika met liefst bijna anderhalve minuut voorsprong op Ayrton Senna.

GP Portugal 1993
Williams was in het begin van de jaren 90’ oppermachtig. Van de eerste tien races van het seizoen won Prost er zeven. Hierdoor hoefde hij in Portugal enkel nog zijn teamgenoot Damon Hill voor te blijven om de race te winnen. Hill startte van pole en Prost kende een matige start. Uiteindelijk wist hij zich terug te knokken door een één-stopper te doen, evenals Hill en de destijds voor Benetton rijdende Michaël Schumacher. Schumacher wist de race te winnen, en aangezien Prost tweede werd kon hij zijn vierde wereldtitel op zijn palmares bijschrijven. In Japan en Australië werd Prost vervolgens nog tweede, waarop hij op 38-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière zette.

Prost vs Schumacher

Profiel Alain Prost
Geboortedatum: 24 februari 1955
Nationaliteit: Frans
Aantal races: 199
Overwinningen: 51
Wereldtitels: 4 (1985, 1986, 1989, 1993)
Teams: Renault, McLaren, Ferrari, Williams

© F1Reis.nl.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies